Domovinski pokret kandidirat će Škoru za visoku funkciju: Njegov izbor će podržati i Most

Domovinski pokret kandidirat će Škoru za visoku funkciju: Njegov izbor će podržati i Most

Budući da je nakon izbora parlamentarna većina vrlo brzo formirana, konstituirajuća sjednica Sabora mogla bi se održati već tijekom posljednjeg tjedna srpnja. To znači da stranke koje su osvojile mandate nemaju puno vremena ni za proces odabira zastupnika koji će obnašati brojne dužnosti u Saboru. Predstavnici većinske koalicije i oporbe moraju se dogovoriti kojoj će strani pripasti čelna mjesta u pojedinim saborskim odborima, a zatim će unutar sebe trebati podijeliti te pozicije.

A tu su i prestižne dužnosti potpredsjednika Sabora. Poslovnik dopušta da Sabor ima tri do pet potpredsjednika, ali baš u svakom ranijem sazivu bio ih je maksimalan broj. Bio bi pravi presedan kada bi HDZ odlučio da će u desetom sazivu Sabor imati manje od pet potpredsjednika. U slučaju da se ostane kod dosadašnje prakse, mjesta tri potpredsjednika Sabora popunit će parlamentarna većina, a dva opozicija, javlja Novi list.

Za očekivati je da HDZ, kao što je to bilo i u prošlom sazivu, jednog potpredsjednika Sabora prepusti zastupnicima nacionalnih manjina, tim više što su im oni sada glavni i gotovo jedini koalicijski partner. Dakle, ponovo Furio Radin ili, pak, netko drugi iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina bit će potpredsjednik Sabora. Što se oporbe tiče, uobičajeno je da se dva potpredsjednika Sabora raspodijele sukladno rezultatima izbora.

Kako je trenutačno SDP s 32 zastupnika preslab da bi pretendirao na oba ta mjesta, drugog potpredsjednika Sabora trebao bi dobiti Domovinski pokret. Liste koje je predvodila ta stranka osvojile su 16 mandata, a Domovinski pokret je, nakon SDP-a, najjača oporbena stranka, unatoč tome što je četvero Hrvatskih suverenista osnovalo poseban klub. Doznajemo da je Domovinski pokret, što je bilo i očekivano, odlučio da će za potpredsjednika Sabora, koji se bira na konstituirajućoj sjednici, kandidirati svog lidera Miroslava Škoru, dok će im šef kluba biti Milan Vrkljan.

U Domovinskom pokretu, naravno, vjeruju da će ostale oporbene stranke konsenzusom prihvatiti da njihov zastupnik, konkretno Škoro, bude nominiran za potpredsjednika Sabora. Most im u tome neće praviti probleme.

– Narod je na izborima odlučio da iz opozicijskih redova potpredsjednici Sabora budu jedan SDP-ovac i jedan zastupnik Domovinskog pokreta. Ako ne bismo uvažili postizbornu matematiku, posegnuli bismo za presedanom, a to nas ne bi nigdje odvelo, rekao nam je jučer politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, čija stranka s osam zastupnika računa na »tri, četiri predsjednika saborskih odbora«.

Ali, za razliku od mostovaca, zastupnicima lijevih opcija u Saboru određenu nelagodu stvara pomisao da će svojim glasom pomoći da netko iz Domovinskog pokreta postane potpredsjednik Sabora. U kampanji su oni Domovinski pokret portretirali kao najcrnji mrak, čak fašizam. Među zastupnicima koalicije okupljene oko platforme Možemo kola stoga i ideja da se pokušaju sa SDP-om izboriti da i drugi predsjednik Sabora bude iz »progresivne opozicije«, piše Novi list.