Domovinski pokret razočaran Plenkovićem: On je običan poslušnik EU-a. Njegov suverenizam prema Vučiću izdržao je samo šest sati

Domovinski pokret razočaran Plenkovićem: On je običan poslušnik EU-a. Njegov suverenizam prema Vučiću izdržao je samo šest sati

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije na temu političkih aktualnosti.

”Želim se osvrnuti na jučerašnji dan i na izjave koje su dolazile iz Srbije, od njihovih najviših dužnosnika, od gospodina Vučića, premijerke Brnabić, pa do ministra Vulina, u kojima su se okomili na Hrvatsku, nazivajući nas najpogrdnijim imenima koje smo čuli i 90-ih godina. Kod njih se ništa nije promijenilo što se tiče retorike, niti u politici, ali ni u medijima”, uvodno je poručio Mlinarić.

Rekao je kako se svaka inicijativa s hrvatske strane naziva ustaškom, spominje se Jasenovac i srpska nejač, dakle, klasične srpske laži koje koriste već više od 70 godina. Upozorio je kako je Plenkovićev novi suverenizam, kojeg je jučer pokazao u Pragu na konferenciji za medije, trajao oko šest sati i kako se to vidi po tome što je Aleksandar Vučić jučer u 23 sata na konferenciji za medije izjavio kako neće biti zaustavljena nafta preko Janafa iz Hrvatske prema Srbiji i kako se to produžuje za još mjesec dana, javlja

”Hrvatska je morala od Srbije tražiti da plati za ukradenu naftu, posiječene šume i opljačkana blaga”

”Toliko o Plenkovićevom novom suverenizmu. Znači – Andrej Plenković ne odlučuje ni o čemu. To može prodavati hrvatskoj javnosti, a zapravo sluša EU. Što EU kaže, on to tako radi. Briga me za Aleksandra Vučića i njihovu politiku, vrlo dobro znamo tko su, što su i kako razmišljaju. Mene zanima naš predsjednik Vlade, naša Vlada, i što mi radimo”, istaknuo je.

Mlinarić je rekao kako se na njegovo inzistiranje na ratnoj odšteti Plenković nije udostojio niti odgovoriti i kako to sve govori o njegovoj brizi o hrvatskoj državi. Podsjetio je da je tražio ratnu odštetu za logoraše i za hrvatska pokradena blaga te da je našu naftu iz Đeletovaca Republika Srbija krala šest godina.

”Nitko Srbiji nije isporučio račun pa da netko to plati. Recite mi koja bi to država na svijetu dozvolila, da joj se krade s njezinog teritorija i odvozi u drugu državu, a ništa se ne dogodi? Nisu samo krali naftu iz Đeletovaca. Posjekli su nam i šume, šume Đergaj i Spačvu te druge šume po Banovini i odvozili drvo u Srbiju. Nema računa od strane Hrvatske za ratnu odštetu!”, upozorio je.

Mlinarić je ispričao da su nam krali i konje iz Lipika, rekao da su obične konjokradice te kako im nikad nitko nije isporučio račun za ratnu odštetu. Podsjetio je i na Plenkovićevu izjavu s posljednjeg aktualnog sata u Saboru o tome kako će HDZ koalicija s SDSS-om stajati 1-2 posto rejtinga, ali kako je to potrebno zbog dobrosusjedskih odnosa i pomirenja.

Srbija ovisi o Hrvatskoj jer im nafta stiže preko Janafa, trebamo to iskoristiti da plate ratnu odštetu”

”Pametan čovjek gradi kuću na stijeni, a ne na pijesku. A ovo što Plenković radi s SDSS-om gradnja je kuće na pijesku. To samo lud čovjek radi. To se sad vidjelo, da se zatvori naftovod zbog Rusije kojoj je cijela EU dala sankcije, osim jedne države, Srbije, i odmah vidimo kako se njegova kuća izgrađena na pijesku poruši u sekundi. Koalicija s SDSS-om je trebala biti zato da se raščiste odnosi, da se naplati ratna odšteta, da se nađu nestali, da Srbija prizna krivnju za rat. Onda se ne bi događale ovakve stvari kad je u pitanju nafta ili bilo što drugo”, poručio je Mlinarić.

Dodao je kako sad vidimo koliko Srbija zapravo ovisi o Hrvatskoj i kako sva njihova nafta ide preko Janafa, što znači da postoje mehanizmi da se pritisne Srbiju da plati ratnu odštetu. Ali, ako ne podnesete ni tužbu, upozorava Mlinarić, onda nemate što ni tražiti jer ste se zapravo odrekli svoga bogatstva u korist Srbije.

”Ima li bilo koji predsjednik Vlade pravo na to da se u ime hrvatskog naroda odrekne ratne odštete? Mislim da nema i mislim da hrvatski narod sigurno želi da Srbija, koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, plati odštetu za sva zla koja je napravila i svu krađu koju je počinila”, zaključio je Mlinarić.

Foto: Hina