Drago Prgomet priznao: Bio sam naivan kada sam išao na tajni sastanak sa Zoranom Milanovićem

Drago Prgomet priznao: Bio sam naivan kada sam išao na tajni sastanak sa Zoranom Milanovićem

Drago Prgomet, HDZ-ov predsjednik zagrebačke Skupštine, dao je veliki intervju Večernjem listu kojemu je govorio o svom mandatu u Skupštini, predsjedničkim izborima i izborima u HDZ-u…

Prije šest godina bili ste među prvim HDZ-ovcima koji su rekli da Kolinda Grabar-Kitarović treba biti kandidatkinja HDZ-a, podržavate li i dalje njezinu kandidaturu?

Nisam promijenio stav. Ponovni izbor Kolinde Grabar-Kitarović za predsjednicu države treba gledati kroz prizmu dviju činjenica, što je učinila dosad i tko su joj protukandidati. Prvo, predsjednica je svoj mandat obnašala isključivo u okviru svojih ustavnih ovlasti. Kao vrhovna zapovjednica, svakako je, uz MORH, zaslužna za ozbiljne pozitivne pomake u opremanju i jačanju oružanih snaga i time sigurnosti zemlje. U vanjskoj politici Hrvatsku je dobro predstavljala. Kao suodgovorna za sigurnosne službe, zaslužna je za visoku razinu sigurnosti i stabilnosti unutar države i drugo. Ne vidim nijedan razlog da ne ponovi mandat. Kada je riječ o protukandidatima, najblaže rečeno, pretenciozno je od nekoga tko je po svim parametrima bio najneuspješniji predsjednik Vlade tražiti da mu građani sad povjere da bude predsjednik države. Govorim o gospodinu Milanoviću. To su činjenice, ništa osobno. Čovjek želi biti predsjednik države, a svojom odlukom u slučaju Perković ugrozio je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Hrvatske, ulazak Hrvatske u EU. Gospodin Škoro želi predsjedničke ovlasti kakve dosad nije imao nitko u Hrvatskoj, valjda od Khuen-Hedervaryja. Preuzeo bi zakonodavnu vlast stavljanjem veta na zakone koje donosi Sabor, ali i sudbenu vlast kroz izbor ustavnih sudaca. S druge strane, još ništa od njega nismo čuli što bi radio u okviru postojećih ovlasti, koje također nisu male. Što, recimo, misli o obveznom vojnom roku, slanju naših vojnika u Afganistan, nabavi borbenih aviona, broju predstavništava u svijetu, o odnosu prema susjednim državama, kako bi organizirao rad sigurnosnih službi….

Spominjete Milanovića, ali upravo zbog razgovora s njim nakon izbora 2015. o eventualnom formiranju Vlade Mosta i SDP-a, morali ste napustiti Most?

Govorim isključivo o Milanoviću kao političaru, o njemu kao čovjeku ne želim govoriti.

Mislite li da vam je Milanović namjestio da fotografija vašeg razgovora s njim, u stanu Ante Kotromanovića, bude odmah objavljena?

To je i slijepcu jasno.

Jeste li ikad poslije imali kontakt s Milanovićem?

Ne, nisam. Tu situaciju treba gledati u kontekstu tog vremena i političkih previranja, ali i u kontekstu moje političke i ljudske naivnosti. Vjerovao sam da se ljudi pozivaju na razgovor u dobroj namjeri, a ne da im se napakosti.

Predsjednici zamjeraju i nekadašnje druženje s ljudima koji bi trebali biti na margini društva, poput Zdravka Mamića?

Ni meni nitko ne može odrediti s kim ću se družiti, pa zašto bih ja određivao to nekome drugome.

U kakvim ste sada odnosima s Milijanom Brkićem?
Korektnim, no ne sjećam se točno kad smo se zadnji put vidjeli.
I Karamarko je najavio da bi se mogao kandidirati za predsjednika HDZ-a?

Svatko se ima pravo kandidirati.

Je li se Plenković olako odrekao desnice koja bi na euroizborima, da je zajedno izišla, imala oko 15 posto?

HDZ neće voditi brigu o takvim političkim pokretima koji su krajnja desnica. Desetljeće se već priča o potencijalu desnice, mijenjali su se akteri na desnici, bit će ih, ali nitko od njih nije ostavio niti će ostaviti značajniji trag. Evo što se dogodilo s Hasanbegovićem i Brunom Esih, trajali su kao lanjski snijeg.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina