Dramatičan istup doktora Kolarića: U Hrvatskoj su problem oni koji ne vjeruju u koronu

Dramatičan istup doktora Kolarića: U Hrvatskoj su problem oni koji ne vjeruju u koronu

Trebamo biti zabrinuti kad pogledamo da već nekoliko tjedana imamo povećan broj zaraženih, rekao je koordinator novoosnovanog povjerenstva, primarijus Branko Kolarić s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, gostujući u Temi dana HRT-a.

Hrvatska bilježi rekordan dnevni broj zaraženih korona virusom, 369. Tri su osobe umrle. Petnaest ih je na respiratoru. Nema županije u kojoj se u posljednja 24 sata nisu pojavili novi slučajevi. Jesen ponovno nosi veliku neizvjesnost jer do novog lockdowna neće doći, što znači da se posebna pozornost mora posvetiti starijoj populaciji. Upravo je to cilj novog Povjerenstva za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina koje je osnovalo ministarstvo rada, socijalne politike, mirovinskoga sustava i obitelji.

– Trebamo biti zabrinuti kad pogledamo da već nekoliko tjedana imamo povećan broj zaraženih. U početku smo bili među vodećima po niskom broju zaraženih, sada smo na drugom kraju. Situacija zahtjeva dodatan oprez. Matematičke modele i izračune oko oboljelih treba uzeti s dosta opreza. Da bi mogli napraviti preciznije modele trebali bi imati puno veći broj slučajeva, rekao je Kolarić.

– Preciznost modela ovisi od dana do dana. Teško je predvidjeti nešto za sljedeća dva-tri dana, dodao je Kolarić.

“U Hrvatskoj je problem ne pridržavanje osnovnih mjera”

Branko Kolarić je istaknuo kako je koronavirus respiratorna infekcija i puno više informacija sad znamo, nego što smo znali na proljeće.

– Sad znamo neke modele na koji način se možemo nositi s ovom epidemijom. U Hrvatskoj je problem ne pridržavanje osnovnih mjera, nekakvih ljudi koji ne vjeruju u koronu ili protestnih pokreta što otežava kontrolu epidemije. Ako ne budemo nosili maske, pridržavali distance, onda ćemo podržavati širenje epidemije, istaknuo je Kolarić.

Branko Kolarić je rekao kako sada imamo mlađe ljude koji su zaraženi i idemo prema starijoj dobi.

– Na jesen bi se moglo dogoditi da opet imamo starije osobe zaražene. Onda nam bolnički sustav opet može biti opterećen, dodao je Kolarić.

Starija populacija

– Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike je osnovalo povjerenstvo jer smo svi znali da su starije osobe najviše rizične za ovu bolest. Nadamo se da neće biti visoka smrtnost kao u proljeće, ali se pripremamo kao da hoće, rekao je Kolarić.

Branko Kolarić je istaknuo kako moramo biti spremni na teže kliničke slike, veći broj hospitaliziranih, ne smije nas situacija dočekati nespremne.

– Sa starijim osobama radimo vrlo uspješno od početka epidemije. Svjetske organizacije kažu da starije osobe koje su smještene u institucije imaju veći rizik od onih koji su vani, rekao je Kolarić.

Epidemiološke mjere u domovima za starije

Kolarić je rekao kako se revidiraju postojeće preporuke, mobilni timovi koji će vršiti kontrolu i provođenje preporuka će se reaktivirati.

– Kad pogledamo ukupan broj umrlih u domovima za starije osobe u Hrvatskoj, one su među najnižima u Europi. Mi imamo 57 umrlih osoba koji su bili u domovima za starije od 190, koji su bili u domovima. Tu smo puno bolji od drugih država, rekao je Kolarić.

Branko Kolarić je kazao kako su zaposlenici koji rade u domovima za starije i nemoćne krajnje iscrpljeni.

– Razumijemo i obitelji koje bi više voljele provoditi vrijeme sa svojim starijima, ali nama je prvi cilj očuvati fizičko zdravlje tih ljudi. Domovi za starije su se svagdje pokazali da je smrtnost visoka.

Epidemiološke mjere za škole

Kolarić je istaknuo kako je zadovoljan što postoje tri modela kako se škola može odvijati:

– Može se normalno odvijati, virtualno, postoji hibridni oblik. Odlučili smo da društvo mora funkcionirati i škole će krenuti. Fleksibilno će se mjere postavljati prema pojedinom slučaju. Razumijem strah roditelja, ali imamo razrađene sustave ako se pojavi zaraza. Mi bi trebali u općoj populaciji smanjiti kolanje virusa, onda bi nam škole, radna mjesta i domovi za starije bili sigurniji, rekao je Kolarić.

Trajanje samoizolacije

Branko Kolarić je za kraj rekao kako ne bi trebali skraćivati razdoblje samoizolacije. Nekima treba 14 dana da razviju simptome. Inkubacija bolesti je 14 dana.

Stipo Mlinarić Ćipe: Mladi se mlate po Vukovaru

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe: Dok se političari javno i strastveno mire po Kninu, mladi se javno i još strastvenije mlate po Vukovaru

Geplaatst door Domovinski pokret op Vrijdag 4 september 2020

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments