Dramatična gospodarska kriza: Stiže recesija u Hrvatsku, Nijemci smanjili narudžbe

Dramatična gospodarska kriza: Stiže recesija u Hrvatsku, Nijemci smanjili narudžbe

Nakon najava premijera Andreja Plenkovića da Vlada neće odustati od uvođenja novog, većeg poreza na dobit, HUP joj je uputio javni apel da ipak odustane te da s poduzetnicima sjedne za stol kako bi dogovorili mjere koje će osigurati blaži udar krize koja je pred vratima Hrvatske.

“U trenutku kada je ključno pitanje kolikog opsega će biti kriza, koja će nas pogoditi iduće godine, uvođenje novog poreza na dobit stavilo bi poduzetnike u vrlo tešku poziciju.

Vlada nam je u protekle tri godine bila saveznik u prevladavanju iznimno zahtjevnih okolnosti koje su donijele korona i energetska kriza pa pozivamo vladu da nastavimo raditi na zajedničkim rješenjima i mjerama za borbu protiv krize, koja nas očekuje od 2023. godine, javlja N1.

Hrvatska se mora pripremiti za suočavanje s posljedicama očekivane recesije na našim glavnim izvoznim tržištima. Uvođenje novog poreza na dobit, izvan okvira koji je preporučila Europska komisija, zaustavit će investicije i zapošljavanje te daljnji rast plaća, što su okolnosti koje pospješuju recesiju i potencijalnu ekonomsku krizu”; priopćili su iz HUP-a.

“Situacija je dramatična”

“Koliko je situacija dramatična, najbolje opisuje podatak da su narudžbe prema hrvatskim kompanijama koje stižu iz Njemačke u velikoj mjeri zaustavljene. U ovom razdoblju u prijašnjim godinama narudžbe s našeg najvažnijeg izvoznog tržišta bile su u punom jeku, dok je sad situacija u potpunosti drugačija. Isti je scenarij s narudžbama iz Austrije, Italije i ostalih najvećih hrvatskih izvoznih tržišta.

Posljedica je to krize koja se događa europskom gospodarstvu pa je prijetnja krize, koja je pred vratima Hrvatske, i više nego ozbiljna. Zato apeliramo na vladu da razgovaramo o rješenjima koja će hrvatskom gospodarstvu pomoći da se izbori sa snažnim udarcem koji nam slijedi. To je važno za daljnje investicije i čuvanje radnih mjesta u zahtjevnim godinama koje dolaze”, poručila je glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Foto: Hina