Društvo je palo na ispitu: Ugledni psihijatar o smrti mladog Kristiana Vukasovića koja je šokirala Hrvatsku

Društvo je palo na ispitu: Ugledni psihijatar o smrti mladog Kristiana Vukasovića koja je šokirala Hrvatsku

Docent doktor Ante Bagarić sa psihijatrijske klinike Vrapče u Zagrebu gostovao je u našem Dnevniku gdje je komentirao najnoviji slučaj Kristiana Vukasović koji je preminuo u splitskom zatvoru BIlice.

Za navedeni slučaj je rekao kako predstavlja “jedan odnos institucija prema osobama koje imaju psihičke smetnje, pa slobodno to mogu danas reći, odnos društva, dokle smo mi došli. Kako da se onima koji su najranjiviji i najslabiji, kako se odnosimo.”

Istaknuo je kako su izrazito rijetki slučajevi da se netko javi kako je zapalio nešto, kao što je to napravio Vukasović.

Doktor je istaknuo kako je time preminuli pokazao povjerenje u društvo koje mu je vratilo na ovakav način i u konačnici ga iznevjerilo. “Ovo je nešto za što ne treba tražiti nikakva opravdanja jer se ne mogu naći.”

Na pitanje kako službene institucije govore kako se cijelo vrijeme govori da su u procesu sudjelovali sudski vještaci za psihijatriju, ali i bolnički liječnici, koji su istaknuli kako je mladić zbog bolesti opasan i ponovio bi djelo, doktor Bagarić je rekao kako “ako je netko opasan zbog bolesti, ne bi smio biti u zatvoru”.

“To je opet jedna kontradikcija. Ako kaže državni odvjetnik da je bio opasan zbog svoje bolesti, onda se treba liječiti.”

“Ako je bolestan, onda se treba liječiti u zatvoru, u zatvorskoj bolnici. On se treba onda liječiti. A ako je – kako se navodi sve – bio raspravno sposoban, mogao davati iskaz, bio ubrojiv, onda se ne može reći da je bio opasan zbog svoje bolesti.”

Istaknuo je kako je liječnika premalo i kako su potrebe društva sve veće, a broj zdravstvenih radnika se smanjuje, a ovaj slučaj pokazuje kako nemamo mehanizme za rješavanje ovakvih problema.

“Najgora moguća stvar koja se može desiti čovjeku je ovo što se njemu desilo,” istaknuo je doktor Bagarić.

Foto: N1