Dva skupa ekstremnih ljevičara protiv komemoracije u Bleiburgu: Traže zabranu

Dva skupa ekstremnih ljevičara protiv komemoracije u Bleiburgu: Traže zabranu

U Bleiburgu su za danas zakazana dva prosvjeda protiv komemoracije žrtvama Križnog puta, a na svakom se očekuje između 200 i 250 ljudi. Jedan se prosvjed održava na gradskom trgu, a drugi ispred željezničke postaje, kazali su za Večernji list iz koruške policije.

Prosvjedi su jedan od razloga zbog kojih su ove godine pojačali sigurnosne mjere oko cijelog događaja kako bi spriječili provokacije koje bi mogle prerasti u nerede. Visoka napetost Upravo je to razlog zbog kojeg je jedan od prosvjeda, onaj koji organizira bivši zastupnik stranke Zeleni Karl Öllinger, nije dobio dozvolu za mimohod na samom Lojbaškom polju, pa su ga organizatori morali premjestiti dalje od samog događaja te je na kraju završio ispred željezničke postaje.

Drugi prosvjed organizira Martin Diendofer iz organizacije Neovisna ljevica (Unabhängige Linke), mjesto održavanja mu je u samom Bleiburgu i odmah je dobio dozvolu policije. Usto, u organizaciji Udruge antifašista Koruške predstavnici antifašista iz Italije, Slovenije, ali i Hrvatske, prosvjedovali su prošlog tjedna protiv današnjeg skupa koji vide kao promoviranje fašizma.

Zbog istog razloga lokalna zajednica – gradonačelnik Bleiburga kao i šef Koruške vlade – obojica pripadnici SPÖ-a, vrlo negativno govore o skupu nazivajući ga krinkom za slavljenje ustaštva te zagovaraju zabranu. Napetost je visoka, pogotovo zato što austrijska policija očekuju 15 tisuća sudionika komemoracije, većinom iz Hrvatske, što bi – prema njihovim podacima – za pet tisuća premašilo prošlogodišnju brojku.

Kako obje manifestacije – komemoracija i prosvjedi – predstavljaju rizik za javni red, broj policijskih službenika ove je godine povećan u odnosu na prošlu, i sada ih je 450, što će se osjetiti i na novcu utrošenom na osiguravanje događaja. Lani, kad je na terenu bilo njih 288 policajaca, krajnji ceh za austrijske porezne obveznike iznosio je 128 tisuća eura, a kad se tome ubroji i novac utrošen za privatne zaštitare, za osiguravanje komemoracije u Bleiburgu potrošene su 144 tisuća eura, što je brojka koja će ove godine sigurno biti premašena, piše Večernji list.