DVJESTO EURA ZA SVAKO DIJETE: Mostovci nude Tomaševiću častan izlaz iz problema koji je sam izazvao

DVJESTO EURA ZA SVAKO DIJETE:  Mostovci nude Tomaševiću častan izlaz iz problema koji je sam izazvao

Dugogodišnje nedovoljno ulaganje u vrtićku infrastrukturu, ali i ishitrena i nedovoljno promišljena odluka aktualne gradske vlasti o drastičnom smanjenju financijske potpore mjeri roditelj-odgojitelj, ovogodišnje je upise u gradske vrtiće učinilo frustrirajućim za veliki broj Zagrepčana.

Činjenica da je više od 5.000 djece predškolske dobi, od kojih njih 3.180 zadovoljava sve kriterije za upis, ostalo neupisano u gradske vrtiće nametnula je problem nedovoljnog smještajnog kapaciteta gradskih vrtića kao jedan od glavnih gradskih problema.

Ovogodišnji interes za upis djece u gradske vrtiće povećan je za gotovo 30% u odnosu na prošlu godinu, dok su smještajni kapaciteti u gradskim vrtićima samo neznatno prošireni. Zbog toga je ove godine u Zagrebu ostalo neupisano gotovo 2,5 puta više prijavljene djece koja zadovoljavaju uvjete za upis (3180 neupisane djece) no što je to bilo prošle pedagoške godine (1310 neupisane djece), stoji u priopćenju Mosta.

Klub Mosta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, nakon održanog javnog savjetovanja, uputio je u skupštinsku proceduru Odluku o novčanoj pomoći za roditelja/skrbnika/udomitelja djece koja u pedagoškoj godini 2023./2024. nisu upisana u dječje vrtiće kojima je osnivač Grad Zagreb, kao i prijedlog amandmana kojim bi se u rebalansu gradskog proračuna za 2023.g. osigurala financijska sredstva za provođenje te Odluke.

Predloženom Odlukom Grad Zagreb bi roditeljima neupisane djece, koja su imala pravo upisa u gradski vrtić, mjesečno davao naknadu u visini mjesečne subvencije koju Grad uplaćuje gradskim, vjerskim i privatnim vrtićima za svako upisano dijete, a koja iznosi 200 eura.

„Grad Zagreb može i treba na konkretan način pomoći roditeljima djece koja su imala pravo, a nisu upisana u gradske vrtiće zbog njihova nedovoljnog kapaciteta. Svako dijete u Zagrebu treba biti ravnopravno i zaslužuje imati jednaku podršku Grada. U proračunu teškom preko 2 milijarde eura moguće je mjesečno pronaći 600.000 eura i time roditeljima u bitnome olakšati situaciju u kojoj su se našli ne svojom krivnjom i koja im značajno otežava svakodnevni društveni i profesionalni život“ istaknuo je Trpimir Goluža, nezavisni zastupnik iz Kluba Mosta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba .

„Učinili smo sve kako bismo pravovremeno ponudili rješenje koje je istovremeno održivo za gradski proračun i prihvatljivo za roditelje djece neupisane u gradske vrtiće. Uspjeli smo. Sad je samo pitanje postoji li politička volja vladajućih da se u rebalansu osiguraju 3 milijuna eura te pomogne ljudima kojima je pomoć prijeko potrebna. U kontekstu povećanih poreznih prihoda gradskog proračuna u iznosu od 134 milijuna eura, ne postoji objektivan razlog da naš prijedlog ne bude prihvaćen. Jedina prepreka donošenju takve odluke može biti ego i bahatost gradonačelnika Tomaševića“, rekao je Lovro Marković, gradski zastupnik Mosta.

„Naš prijedlog podržava kompletna gradska oporba, a ne vidimo razlog zašto ga ne bi podržala i gradska vlast jer je socijalno osjetljiva i odgovorna politika navodno jedna od bitnih odrednica njihova političkog djelovanja“ zaključio je Marko Sladoljev, predsjednik Kluba Mosta u Gradskoj skupštini te je pozvao sve gradske zastupnike da neovisno o političkoj pripadnosti podrže Mostov prijedlog i „osiguraju brojnim roditeljima djece jasličke, vrtićke i predškolske dobi mirniju i spokojniju pedagošku godinu 2023./2024“.

Foto: Hina