E sada možemo biti mirni. Ministrica poručila kako građani Hrvatske neće biti gladni

E sada možemo biti mirni. Ministrica poručila kako građani Hrvatske neće biti gladni

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je velike probleme. 

U radijskoj emisiji “A sada Vlada”, gostovala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Osvrnuvši se na Vladinu mjeru vezano za goriva, rekla je kako je Vlada učinila sve što je mogla da ne ugrozi opskrbu.

– Marže su ograničene, a privremeno su smanjene i trošarine. Teret iznimno osjećaju hrvatski ribari, s obzirom na veliki udio energije općenito u troškovima, rekla je, dodavši kako su prije 10-ak dana u Europsku komisiju poslali na odobravanje program potpore hrvatskim ribarima zbog povećanih troškova rada i inputa.

– Slijedom najave premijera Andreja Plenkovića taj će se program nadograditi i već se danas očekuje određeni konkretan zaključak na sjednici vladi. Naš je plan da program pomoći koji je bio vrijedan 50 milijuna kuna povećamo za 50 posto odmah, naglasila je.

Kad je riječ o poljoprivrednicima, ministrica Vučković rekla je kako se očekuje žurno usvajanje programa potpore malih vrijednosti od 200 milijuna kuna.

– Pratit ćemo i učinak na sektor poljoprivrede, a osim ove odluke i programa, hrvatska Vlada i ministarstvo poljoprivrede predlaže i niz drugih programa i već danas se na sjednici vlade očekuju odluke koje će pomoći s jedne strane hrvatskim građanima da im se ne ugrožava životni standard, a s druge strane i hrvatskim poljoprivrednicima, rekla je. 

– Ova Vlada stalno radi u izvanrednim okolnostima i dosad je uvijek odgovarala na nepredviđene izazove prilično brzo i čvrsto. Pratit ćemo situaciju i dalje i ako bude potrebe dodatno reagirati, rekla je. 

Na upit hoće li doći do povećanja krajnjih cijene proizvoda i usluga, ministrica je rekla da hoće, ali da će taj rast biti blaži nego što bi bio da Vlada ne uspijeva komplementarno reagirati na sve moguće načine.

Komentirala je i prognozu nestašice žitarica.

– Ukrajina i Rusija su zajedno izvoznice više od četvrtine svjetske pšenice, 17-20 posto svjetskog kukuruza i pola suncokretovog ulja. Ne može proći bez posljedica, ali hrvatska jesenska sjetva prošla je prilično uredno i ne očekujemo pad količina. Neke su procjene, ali treba biti oprezan, da ćemo imati nekoliko postotaka veću količinu proizvodnje nego smo imali u prethodnoj sezoni. Pripreme za proljetnu sjetvu su prošle dobro i vjerujemo da će i ona biti dobra. Sa svim mjerama vlada se već priprema za jesensku sjetvu. Trebamo ozbiljno razmišljati i o mogućim posljedicama povećane potražnje na EU tržištu, ali pri tome nećemo napustiti načelo EU solidarnosti niti solidarnosti prema Ukrajini, ali pobrinut ćemo se za prehrambenu sigurnost naših građana, naglasila je ministrica Vučković.

Komentirala je i stanje robnih rezervi.

– Prehrambeni proizvodi sudjeluju u robnim rezervama s 50 posto uobičajeno, a sad još uvijek imamo uobičajenu razinu. Uobičajene rezerve formiraju se na bazi 30 dnevne potrebe stanovništva. Mi sada primamo i izbjeglice. Imamo prijetnje u opskrbnim lancima. Stanje robnih rezervi koje je na redovitoj razini, nadogradit ćemo vrlo skoro, rekla je ministrica poljoprivrede. 

Foto: Hina