Nuncij posljednji diplomat koji je ostao u Kijevu. “Najveća tragedija je da ni djeca nisu zaštićena”

Nuncij posljednji diplomat koji je ostao u Kijevu. “Najveća tragedija je da ni djeca nisu zaštićena”

Msgr. Visvaldas Kulbokas, apostolski nuncij u Kijevu, među posljednjim je diplomatima koji su ostali u ratom zahvaćenoj Ukrajini. U razgovoru za N1 Studij uživo rekao je da nastoje biti jedinstveni kako bi spasili što više života.

Ne samo diplomati, sve organizacije (crkvene, židovske, diplomatske…) pokušavaju biti jedinstvene u ovoj situaciji. “Udružili smo napore kako bismo spasili živote, osobito djece i bolesnih”, rekao je. Kaže da trenutno razgovaraju s državnim tajnikom u Vatikanu i mole za jamstva za skupinu siročadi, njih oko 50, koji su već tri dana zarobljeni u ratnoj zoni bez grijanja i svjetla. “Najveća moguća tragedija je da ni djeca u ovom trenutku nisu zaštićena”, poručio je diplomatski veleposlanik Svete Stolice u Ukrajini

Objasnio je što on osobno radi u Ukrajini: “Kontaktiramo razne ljude, neki su pri svetoj stolici, biskupe, humanitarne organizacije, ali ne samo zato što smo nuncijatura – mi dijelimo dalje ono što primamo. Nikada ne znamo hoće li granate pasti i na naše prostorije iako ne bismo smjeli biti ciljevi. Ne koristimo gornje katove zgrade, u prizemlju smo kako bismo mogli otići do skloništa i zaštiti se. Dane provodim na telefonu i internetu u humanitarne i diplomatske svrhe.”

U Kijevu planira ostati sve dok ne primi nalog Svetog Oca da mora otići ili u slučaju da bude nemoguće ostati tamo. “Čuo sam da neki stanovnici planiraju ostati u Kijevu. Ja kao svećenik moram ostati ovdje – to je moj život, moj poziv. U duhovnom smislu to je veoma duboko iskustvo”, govori apostolski nuncij i nastavlja:

“Grad se već pripremio za teško i dugotrajno razdoblje, ne znamo koliko dugo bi moglo trajati. Znamo da su neki dijelovi Kijeva već ostali bez struje i interneta, a to se vrlo skoro može dogoditi i središtu grada.”

Nada se da će pregovori između Ukrajine i Rusije dovesti do pomaka.

“Duhovno gledajući, rat nema nikakvu opravdanu motivaciju. Govorimo li prema političkoj logici, nadam se da će ti mali koraci u pregovorima dovesti do nekih rezultata.”

Na pitanje kako bi papa Franjo mogao utjecati na rusku i ukrajinsku stranu, odgovorio je: “Što se tiče Svete Stolice, teško je dati sugestije kako to učiniti. Ona uvijek stoji na raspolaganju suprotstavljenim stranama. Mi smo spremni za medijaciju, Ukrajina je, no Rusija nije. Jasno mi je da ova vrsta rata poput pisma Boga svakom pojedinom stanovniku na zemlju jer ako započne nuklearni rat svi na svijetu bit će pogođeni njime. Svi se moraju pribrati. Nije trenutak da prstom upiremo u krivca već, duhovno govoreći, svi moramo biti svjesni svoje odgovornosti. To je misija Svete Stolice. Mi nastojimo shvatiti s kime i na koji način razgovarati, što predložiti. Pokušavamo shvatiti kako pomoći u ovoj situaciji.”

Smatra da je moguć i nuklearni rat. “Već ova vrsta rata nema nikakve logike, to je nadrealna stvarnost. Ako je ovaj rat započeo, jasno je da se može započeti bilo što. Ovdje nema nikakve logike, nikakve nuklearne eksplozije se ne mogu isključiti”, kaže msgr. Visvaldas Kulbokas.

Poruka Ukrajincima i Rusima

“Osjećam da sam u duhovnoj središnjici svijeta i držim u sebi bratstvo i solidarnost. Za mene je ovo poput pisma Boga – krenite od sebe. Osluškujemo li sebe, ovakva vrsta rata ne bi nikad započela. Ukrajina je jedinstvena. Sve vjerske zajednice međusobno su solidarne, ali moramo učiniti korak dalje i osjetiti konverziju u svojim srcima – sagledati vlastito prije nego optužimo bilo koga drugoga”, poručio je diplomatski veleposlanik Svete Stolice u Ukrajini, jedan od nekolicine koji su ostali u ratnom Kijevu.

Foto: N1