Egzodus vrhunskih stručnjaka: Sada i jedan od najboljih splitskih kirurga odlazi u Norvešku

Egzodus vrhunskih stručnjaka: Sada i jedan od najboljih splitskih kirurga odlazi u Norvešku

Splitski KBC svako malo napusti neki vrsni stručnjak, a strane bolnice preko raznih agencija u Hrvatskoj u posljednje vrijeme traže stručnjake iznad 35. godine života, a najdraži su im pedesetogodišnjaci koji imaju veliko iskustvo, piše Slobodna Dalmacija.

Na meti su im najbolji stručnjaci, kojih nedostaje u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj… Bolnice plaćaju velike svote agencijama koje idu u “lov na glave” i nude odlične uvjete našim vrhunskim stručnjacima.

Za jednog od zadnjih koji je napustio splitsku bolnicu kažu da je bio među najboljim splitskim kirurzima. Naime, u KBC-u Split više ne radi Kanito Bilan, kirurg, subspecijalist traumatolog, koji je nedavno počeo raditi u jednoj norveškoj bolnici.

– Kanito je izvrstan liječnik, jedan od najboljih kirurga s kojim sam radio u splitskoj bolnici. Otišao je u Norvešku i koliko čujem iznimno je zadovoljan, i uvjetima i plaćom koja je neusporedivo veća nego kod nas. Da bi ga primili morao je uspješno položiti norveški jezik, zatim nostrificirati diplome i još neke provjere, a to je sve trajalo oko četiri mjeseca. Sve mu je to organizirala agencija, a u Norveškoj su mu priznali zvanje ortoped-traumatolog – kaže za Slobodnu taj splitski liječnik, koji također razmišlja o odlasku iz Splita.

Ugledni kirurg nije želio govoriti o tome zašto je otišao iz Hrvatske

Jedan od Bilanovih pacijenata navodi da je prava šteta zbog toga što taj liječnik nije više u splitskoj bolnici, jer je, kaže, oličenje profesionalnosti i medicinara koji zaista živi svoju struku.

– Ja sam jedan od zadnjih koje je on operirao. Stavio mi je umjetni kuk i hvala mu jer je operacija prošla bez greške – govori taj njegov bivši pacijent.

Iz Slobodne su kontaktirali i kirurga Bilana. Potvrdio je da odnedavno radi u bolnici u norveškom gradu Namsosu. Izjavio je da je iznimno zadovoljan te svojim kolegama u Splitu poželio puno uspjeha u budućem radu. Na pitanje postoji li mogućnost da se vrati samo je rekao: kad budem u penziji.

Odbio je ponudu za neki veći intervju, navodeći da je počeo novi život i nema se namjeru baviti prošlošću i razlozima odlaska iz Splita.

Međutim, kolege s kojima je radio su teško podnijeli njegov odlazak, a neke sestre su čak i plakale.