Virovitica postaje grad slučaj nakon samoubojstva Palma: Propusti gradonačelnika, mrtvozornika, policije…

Virovitica postaje grad slučaj nakon samoubojstva Palma: Propusti gradonačelnika, mrtvozornika, policije…

Osmi je dan otkako je beživotno tijelo Siniše Palma pronađeno na obali rijeke Drave a pitanja je sve više, iz sata u sat. Zahvaljujući međusobnoj suradnji novinara iz cijele Hrvatske i brojnih redakcija, uspijevamo doći do nesužbenih izjava iz službenih izvora. Naime, glasnogovorništva šute ali akteri nedavnih događaja oko smrti pročelnika Siniše Palme spremno razgovaraju s novinarima na čemu smo im zahvalni. Podsjetimo, automobil i tijelo Siniše Palma nađeni su prije osam dana, no obdukcija ipak nije vršena a posrijedi je nasilna smrt suicidom.

Tako je potpisala izvještaj uviđaja kao mrtvozornik medicinska sestra internog odjela virovitičke gradske bolnice, Ivana Kepka. Naime, zakonom je u slučajevima suicida decidirano objašnjeno kako je obdukcija tijela neizostavna. Kako jutros doznajemo u razgovoru s pročelnicom županijskog ureda za zdravstvo Melitom Sirovicom, gospođa Kepke je svjesna svog propusta, a i sama je to osobno rekla gospođi Sirovici. “Zvala me trećeg dana, nakon što je upoznala i sve okolnosti tog suicida i shvatila kako je pogriješila u svom protokolu mrtvozorničkog uviđaja, piše Iva Anzulović na portal Virovitica.net.

Ovo nam je prvi takav slučaj ikada i tražimo načina za njegovo ispravljanje kao i detektiranje svih okolnosti koje su do istoga dovele kako bi trajno promijenili praksu na bolje.”, otvoreno priznaje Sirovica te najavljuje; “Razgovarati ću sa svojim nadređenim pa ćemo vidjeti u kojem ćemo smjeru djelovati, ali dobar je put onaj prema nadležnom Državnom odvjetništvu u Bjelovaru kojem možemo poslati svoja saznanja te pozvati na otvorenost za suradnju u zajedničkom pronalasku rješenja.” Sam razlog ovog i ovakvog propusta leži u načinu na koji je riješeno pitanje manjka liječnika u Virovitičko-podravskoj županiji kao i njihova nezainteresiranost za obavljanje mrtvozorničkih uviđaja.

Naime, kako bi “pokrili” potrebe za mrtvozornicima, uz veliki manjak liječnika, prije dvije godine se uvela na županijskoj razini mogućnost da taj posao obavljaju i medicinske sestre kao i tehničari. Na način da se izaberu na razini općina, županijska skupština ih potvrđuje kao kandidate te odlaze na dvodnevnu edukaciju u Zagreb, nakon čega godinu dana smiju obavljati poslove mrtvozornika. Gdje odlaze na edukacije, Melita Sirovica nije znala reći. Na razini županije izlaze na uviđaje na način da služba 112 ima detaljan popis svih mrtvozornika sa srednjom stručnom spremom a koje se plaća po izlasku na teren 200 kuna ili 300 (kod nasilnih smrti) uz dvije kune po kilometru.

Redom, tako, policijski službenici zovu imena s popisa i u ponedjeljak 3.lipnja upravo su od Ivane Kepke dobili potvrdu kako je u mogućnosti izaći na uviđaj. Dolaskom na obalu Drave, obraća se telefonskim putem stanovitom Zoranu, starijem kolegi medicinskom tehničaru, koji je upućuje kako obdukcija nad tijelom Siniše Palma nije potrebna. Ivana odlučuje primjeniti savjet, po riječima Sirovice, iskusnijeg kolege te tako iznosi uzrok smrti suicid u izvješću na koje se poziva policija, uz odluku kako obdukcija nije potrebna. Siniša je, doznajemo, visio o crnom užetu – crno uže je specifično jer je rađeno za potrebe vezivanja brodica i barki.

Pitanje koje se pojavljuje jest ono vezano uz izjavu djelatnika policije majci Jadranki u ponedjeljak “kako obdukcija nije potrebna jer je visio četiri dana”. Naime – tek kratko vrijeme nakon što je tijelo Siniše pronađeno oko 13 sati u ponedjeljak kod Prodorine, policajci u Virovitici su o tome obaviješteni putem svojih kanala te je dvoje službenika krenulo obavijestiti obitelj. U kući majke Jadranke, a prije nego je Ivana Kepke uopće stigla na mjesto uviđaja u Prodorinu, izjavili su “kako obdukcija nije potrebna jer je visio četiri dana “. Na temelju kojih učinjenih izvida su to tvrdili? Jesu li uopće vidjelo tijelo? Zašto to nije znala mrtvozornica zaključiti i navesti u izvješću? Kako znaju kada je obješen? Na samom mjestu uviđaja, pak, gdje je tijelo Siniše pronađeno, prvo nailazite na, po kišovitom vremenu, jarak. Ovdje je stajao auto.

Prolaskom kroz grmlje unutar kojeg vas nebrojeno mnogo komaraca izbode u vrlo kratkom vremenu, okruženi ste bijelim pahuljama koje padaju sa obližnje topole. Njima je prekrivena i travnata obala. Samo drvo s kojeg je Siniša, navodno, visio naginje se nad samu rijeku Dravu. Na čemu je stajao? Je li odjeća bila mokra ili je visio iznad vode? Sve su to pitanja koja zanimanju i obitelj koja nije vidjela tijelo već je majka obavila identifikaciju putem fotografije. Punih devet dana, javnost čeka odgovore na pitanja koje se multipliciraju iz dana u dan.

Gradonačelnik Ivica Kirin, s druge strane, ima nezavidan položaj iz još jednog razloga. Uz odgovornost za sve optužbe iznesene na račun Palma, neovisno utvrdile se one točnima ili ne, gradonačelnika po kaznenom zakonu državno odvjetništvo može teretiti po članku 114 stavak 1 u kojem je propisano kako “Tko navede drugoga na samoubojstvo ili mu iz niskih pobuda pomogne u samoubojstvu pa ono bude počinjeno ili pokušano, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.” (na snazi od 20.10.2017.)

Dokazi toj, sve izglednijoj, tužbi su širokoj javnosti putem medija dostavljene informacije o otkazu, napose načinu na koji se Ivica Kirin razgovarao tom prigodom sa pokojnim Sinišom, načinu na koji se Siniša ponašao prilikom izlaska iz zgrade uprave Grada te svemu što se kasnije dogodilo. Time je Kirin, pred javnošću, izazvao direktan utjecaj na raspoloženje i ponašanje Siniše Palma čega su u državnom odvjetništvu u Bjelovaru itekako svjesni.

U neslužbenom razgovoru sa službenim osobama iz zagrebačkog i bjelovarskog odvjetništva, potvrđeno je kako su sve dosadašnje informacije objavljene u medijima na razmatranju kao povod opravdanoj sumnji u počinjenje kaznenog djela te bi već idućeg tjedna vijeće moglo odlučiti o podizanju kaznene optužnice protiv aktualnog gradonačelnika Virovitice po članku 114 KZ-a. Uz osječki ured USKOK-a koji radi na istrazi tijeka novca, sve je izglednija i ekshumacija ovog tjedna kao rezultatom priznanja pogreške oko odluke o nevršenju obdukcije. U tome je svakako pohvalna otvorenost Županije Virovitičko-podravske sa županom Androvićem koja se od jutros okrenula nalaženju rješenja i ispravljanju pogreške, piše Virovitica.net.

Foto:Virovitica.net