Ekonomist upozorava: Vlada će možda morati isplatiti masnu odštetu Gazdi Todoriću. I to sve iz džepa poreznih obveznika

Ekonomist upozorava: Vlada će možda morati isplatiti masnu odštetu Gazdi Todoriću. I to sve iz džepa poreznih obveznika

Arbitražni sud Svjetske banke u Washingtonu (ICSID) donio je nakon tri godine odluku o nadležnosti za Todorićevu tužbu protiv Hrvatske zbog Lex Agrokora. Sam sadržaj odluke još nije poznat, a cijeli proces komentirao je u Novom danu ekonomist Ljubo Jurčić.

Nakon informacije da je Arbitražni sud Svjetske banke u Washingtonu donio važnu odluku o nadležnosti u sporu teškom 4 milijarde kuna koji je Todorić pokrenuo protiv Republike Hrvatske nakon afere Lex Agrokor, oglasila se i Vlada:

“U navedenom arbitražnom postupku Hrvatsku sukladno Zakonu zastupa DORH, kao i strani odvjetnički tim. Prema informacijama s kojima raspolaže Vlada radi se tek o ocjenjivanju prethodnih pitanja od strane Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova. Hrvatska će u daljnjem postupku biti u mogućnosti istaknuti i druge prigovore nenadležnosti, kao i argumente vezane uz samu bit spora.”

Jurčić je iznio svoj pogled na reakciju Vlade:

“Neke vrste investicija su dolazile iz strane zemlje, na stranu što se vjerojatno radilo o firmi gospodina Todorića, ali je pravna osoba iz druge zemlje investirala u treću zemlju i to su međunarodne investicije. Sporeve o međunarodnim investicijama rješava ovaj sud, a Vlada je radila po zakonu. Međutim, ne smijemo zaboraviti činjenicu da je zakon po kojem je radila Vlada donijela Vlada specijalno za taj slučaj.”

“Predlagali smo da se ide po predstečajnim nagodbama koje su se već koristile u Hrvatskoj, ili da se u Stečajni zakon dogradi još jedan članak koji bi mogao stvoriti prostor za rješavanje ovakvih sporova. Druga stvar, Agrokor nije bio dužan hrvatskim bankama. Proces je tako završio da je najveća hrvatska kompanija postala strana kompanija, tako da je i samim tim činom izašla iznad hrvatskog nacionalnog kapitala”, objasnio je, javlja N1.

Upitan hoće li Međunarodni arbitražni sud ovdje odlučivati i o Lex Agrokoru, odnosno zakonskom načinu na koji je promijenjeno vlasništvo, odgovara:  “Oni će to rješavati po konvencijama ili zakonima koje postoje u međunarodnom trgovačkom pravu. Svaka vlada može napraviti što hoće u vlastitoj zemlji, samo je pitanje onda koliko je to prihvatljivo po međunarodnim konvencijama.”

U slučaju arbitražne odluke, formalno se ništa više neće moći promijeniti u poslovanju Fortenove i u vlasničkim odnosima, ali ako ona ode u smjeru koji daje za pravo Ivici Todoriću koji tvrdi da mu je oduzeto vlasništvo, postavlja se pitanje što će to značiti za Fortenovu te buduće investicije.

“Ako je oduzeto i ako je utvrđena šteta, onda bi onaj tko je prouzročio štetu nju trebao nadoknaditi. Ovo je jedan slučaj koji je viđen. Postoje popularne knjige o tome kako su se ti slučajevi rješavali”, kazao je dodajući: “Vjerojatno će gospodin Todorić morati pokrenuti novu tužbu kontra Vlade da ga obešteti za to, a onda idu analize procjene štete, koju bi Vlada plaćala iz hrvatske imovine, koja nije od Vlade, već od hrvatskih građana.”

Foto: Hina