EKSKLUZIVNI INTERVJU S PROFESORICOM ZADRAVEC: HDZ-u može samo koristiti moje svjedočenja o koruptivnoj hobotnici

EKSKLUZIVNI INTERVJU S PROFESORICOM ZADRAVEC: HDZ-u može samo koristiti moje svjedočenja o koruptivnoj hobotnici

Profesorica Dijana Zadravec u utorak će govoriti pred Nacionalnim  vijećem za  praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Uoči gostovanja u Saboru dala je ekskluzivni intervju Teleskopu u kojemu je ponovno upozorila na probleme u zdravstvenom sustavu i optužile bliskog suradnika Vilija Beroša da štiti “koruptivnu hobotnicu” u Vinogradskoj bolnici.

Tko vas je  pozvao da govorite pred Nacionalnim  vijećem za  praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije?

Javno me pozvao Nikola Grmoja te sam se odazvala njegovom pozivu.

Gospodin Grmoja je u  oporbi, a vi ste  članica HDZ-a. Je li vas zvao netko iz stranke?

Nitko me nije zvao iz stranke. Korupcija nema stranačku iskaznicu. Moja građanska i profesionalna dužnost je kad sam otkrila korupciju, da to prijavim. To sam počela činiti još 2016. kada sam otkrila krađu novaca u KBC-u preko prekovremenih sati, prijavljivala sam svima, ravnatelju, Ministarstvu, DORH-u. Upoznala sam o tome više puta i predsjednika Upravnog vijeća Tomislava Dulibića kao najodgovorniju osobu u upravljanju KBC-om, ali sam ostala zatečena kad sam doživjela od njega potpunu nezainteresiranost, ignoriranje, tri put sam tražila sastanak da mu predočim dokaze, nije našao vremena za tako važnu stvar, nije se htio naći sa mnom. Slučajno bi ga srela u krugu bolnice KBC-a kad je išao Vagiću, govorila mu o tome, samo bi se nezainteresirano smijao. Na kraju mi se prestao javljati na telefon.

I onda me u drugostupanjskoj odluci smijenio, ni jednom riječju nije spomenuo moje ukazivanje na korupciju. U svom prigovoru na v.d.odluku ravnatelja o razrješenju ukazala sam na nezakonitost, ništavnost odluke, međutim Upravno vijeće ne samo da uopće nije odgovorilo na moje opravdane prigovore, već je prigovor odbilo bez ikakvog pravnog i činjeničnog razloga, bez argumenata, potpuno samovoljno.

Time se Dulibić svjesno odrekao svog pravnog identiteta i stavio se svjesno u funkciju zaštite interesa Kalouseka, Rotima, i  koruptivne hobotnice stoga predlažem da potrga svoju diplomu  jer sramoti Pravni fakultet.

Bojite li se da bi HDZ mogao imati štetu od vašeg svjedočenja? 

Dapače, upravo obrnuto. Od mog svjedočenja  pred Nacionalnim vijećem moja stranka, I sve druge stranke I cijela Hrvatska mogu imati samo koristi I dobrobit. Sigurna sam da su građani itekako svjesni koliko je važno da se javno-zdravstvo očisti od kriminala i od onih koji zloupotrebljavaju javno-zdravstvo preko svojih privatnih klinika za privatne interese. Moja stranka u plan i program ima borbu protiv korupcije, tada da sam sigurna da će ove moje napore za javno-zdravstveni sustav podržati i provesti reformu poboljšanja zdravstvenog sustava. Imam dosta ideja kako bi se to moglo, pogotovo za bolnički sustav.

4) Jeste li o svojim  saznanjima  izvijestili i predsjednika vaše stranke Andreja Plenkovića
Nisam razgovarala s premijerom Plenkovićem. Javno sam govorila o konkretnim kriminalnim radnjama, argumentirano, činjenično, rekla sam kako raspolažem s dokazima na više od 400 stranica, a nadležne institucije sam upoznala sa svime i predočila dokaze.

Je li nakon vaših javnih istupa reagirao DORH?

Da, reagirao je.

Što se trenutno događa u Vinogradskoj?

U Vinogradskoj na radiologiji od kad sam smijenjena, ništa se nije promijenilo u organizaciji rada Zavoda, kolege, njih 42 od kojim sam dobila pismenu podršku mi se žale da je kaotično. Spominje se da će doći dvoje radiologa koji su u mirovini, međutim ni jedan od te dvojice ne zna raditi CT i MR. Stanje je kaotično jer nema kompetentnog šefa, niti Vatavuk niti dr.Marleku nemaju kompetencije za voditi radiologiju. Kad su Vatavuk i kako on kaže « jastrebovi » (privatnici koji rade u KBC-u, njih oko 5) htjeli moju smjenu i organizirali « događanje naroda » ispred Klinike za tumore, moji vinogradski radiolozi i tehnolozi su napravili 800 pretraga više u 17 dana nego mjesec ranije što itekako govori kako su stali uz mene.

Mladima na specijalizaciji iz radiologije sam glavni mentor i oni su sad izgubljeni. Ne može ih kroz specijalizaciju voditi liječnik koji nikad nije napisao znanstveni rad, nije doktorirao i koji radi na nekoliko mjesta privatno-takav naime sad vodi radiologiju. Nemojmo zaboraviti da sam zaposlila 20 liječnika na radiologiju u svom mandatu, a da ih je otišlo 18, a neki od njih u mirovinu. Za uvjete rada koji su takvi kakvi jesu odgovoran je ravnatelj i Dulibić jer su oni ostali gluhi na moje stalne molbe da se nabave moderni CT i MR uređaji i tako poboljšali uvjeti rada.

Kako je u drugim bolnicama? Ima li u njima korupcije?


Ja govorim na temelju argumenata I dokaza, tako da saznanja o poslovanju drugih bolnica nemam.

VIŠE O TEMI: INTERVJU S NIKOLOM GRMOJOM O KORUPCIJI U ZDRAVSTVU: Zašto je u Sabor pozvao profesoricu Dijanu Zadravec

Foto: Hina