INTERVJU S NIKOLOM GRMOJOM O KORUPCIJI U ZDRAVSTVU: Zašto je u Sabor pozvao profesoricu Dijanu Zadravec

INTERVJU S NIKOLOM GRMOJOM O KORUPCIJI  U ZDRAVSTVU: Zašto je u Sabor pozvao profesoricu Dijanu Zadravec

Danas će pred Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije govoriti profesorica Dijana Zadravec koja je upozorila na koruptivne radnje u KBC-u Sestre milosrdnice. Što očekuje od današnjeg svjedočenja razgovarali smo s Nikolom Grmojom koji vodi ovo najvažnije tijelo za borbu protiv korupcije.

Zašto ste zvali profesoricu Dijanu Zadravec da govori pred Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije?

Javno sam, kao gost na televiziji, pozvao dr. Dijanu Zadravec da dođe i izloži svoj slučaj pred antikorupcijskim vijećem, kao što pozivam sve one koji imaju sumnje u koruptivne radnje. Kada smo zaprimili njezinu dokumentaciju, predložio sam da organiziramo javno saslušanje, te da damo priliku i drugim akterima koje ona proziva, da i oni daju svoj sud. Svi su pozvani na sjednicu danas u 10 sati.

Jeste li pozvali ste i liječnike koje je ona optuživala?

Pozvali smo više sudionika, od ministra zdravstva Vilija Beroša, preko državnih tajnika u ministarstvu zdravstva Tomislava Dulibića i Silvia Bašića, v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Zorana Vatavuka, a vidjet ćemo tko će se odazvati.

Što ćete pitati profesoricu Zadravec?

Dr. Zadravec ćemo pitati vezano uz njezinu kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu koju je zbog zloporabe položaja i ovlasti podnijela protiv nepoznatih osoba u KBC Sestre milosrdnice jer sumnja da su propustima u obavljanju službene dužnosti dovele do neregularnosti poslovanja između KBC Sestre milosrdnice i HZZO-a, te protiv dr. Vladimira Kolouseka zbog krivotvorenja isprava. Postavljat ćemo joj pitanja vezano za njezine navode i dokumentaciju kojom će, kako je navela, potkrijepiti svoje tvrdnje.

Koliki su razmjeri korupcije u hrvatskom zdravstvu?

Sumnja u korupciju u hrvatskom zdravstvu prilično je česta, ali je problem što je građanima teško prijaviti korupciju i uhvatiti se u koštac s takvim postupanjem i zato brojni slučajevi ostaju neotkriveni, a koruptivno ponašanje se uvuklo u hrvatsko zdravstvo, praktički postavši uvriježeno ponašanje. Osim toga, korupcija često caruje i u javnim nabavama vezanim uz skupe medicinske uređaje, sjetimo se niza slučajeva…
Zato smatram da je važno da institucije otvore ovo osjetljivo pitanje, i u ime i za dobrobit građana, bore se protiv korupcije u ovom važnom sektoru.

Žale li vam se građani na korupciju u zdravstvu?

Građani se često obraćaju antikorupcijskom vijeću i žale na korupciju u raznim segmentima društva, a zdravstvo je, uz pravosuđe, jedno od najčešćih područja koje navode.

VIŠE O TEMI: EKSKLUZIVNI INTERVJU S PROFESORICOM ZADRAVEC: HDZ-u može samo koristiti moje svjedočenja o koruptivnoj hobotnici

Foto: Hina