EKSKLUZIVNO: HDZ-ovci otkrili zašto nema Marija Kapulice na listi za Sabor. Je li problem u tome što je u sukobu s Markom Milićem?

EKSKLUZIVNO: HDZ-ovci otkrili zašto nema Marija Kapulice na listi za Sabor. Je li problem u tome što je u sukobu s Markom Milićem?

Kada je HDZ predvođen Andrejem Plenkovićem predavao svoje izborne liste za Sabor, Mario Kapulica je bio među odabranima koji su stajali iza neprikosnovenog vladara najjače hrvatske stranke. Nije se gurao u prve redovi nego se zadovoljio pozadinskom pozicijom pa su samo rijetki mogli primijetiti kako pomalo nezainteresirano i rezignirano gleda prema kamerama i fotoaparatima.

Mario Kapulica je predsjednik utjecajne Zajednice utemeljitelja HDZ-a na koju se Plenković prilično oslanjao dok je radio na potpunom ovladavanju strankom. Stoga je bilo prilično iznenađenje što na listi nema najutjecajnijeg utemeljitelja koji je Plenkoviću u najtežim danima davao legitimitet kod stranačke desnice i bespogovorno predvodio njegovu politiku.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Drama u obiteljskoj kući Harisa Džinovića: Odbjegla supruga Melina iznenada se pojavila, a on završio u policiju. Pet sati davao iskaz

HDZ je odmah neslužbeno pustio objašnjenje da Kapulica već neko vrijeme ima ozbiljnih zdravstvenih problema i da je sam odustao od bitke za Sabor. Nekoliko HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali potvrdilo nam je da se po stranci govori da je Kapulica odustao od Sabora zbog zdravstvenih problema, ali to je po njima samo dio istine.

Drugi razlog zašto Kapulice nema na listi mnogi vide u tome što nije htio pristati da na listi u prvoj izbornoj jedinici bude iza svog unutarstranačkog rivala Marka Milića. Takvu ponudu Andreja Plenkovića, objašnjavaju dobro upućeni u stranačke tajne, ne samo da nije mogao prihvatiti nego je smatra i svojevrsnom uvredom.

Marko Milić
Plenković je izabrao Milića

„Teško mi je iz ove perspektive reći zašto nema Marija Kapulice na listi HDZ-a jer su o tome očito razgovarali on i Andrej u četiri oka. Ali sigurno znam da Kapulica i Marko Milić u posljednje vrijeme nisu u dobrim odnosima i da je između njih vladala velika borba za naklonost Andreja Plenkovića i da je u toj borbi pobijedio Marko Milić”, tvrdi naš sugovornik koji dobro poznaje kakve se „dvorske borbe” vode u HDZ-u. Dodaje da se Andrej Plenković na početku svoj premijerskog i HDZ-ovskog mandata jako oslanjao na Kapulicu i da je uvažavao njegovo mišljenje i savjete.

„Međutim, prije nekoliko godina, kada je stranku stavio pod kontrolu, sve se manje oslanjao na Kapulicu, a sve više posla je kanalizirao prema Miliću. Ako ste htjeli doći do Plenkovića, to ste najlakše mogli preko Milića”, tvrdi naš sugovornik dodajući da ne može potvrditi da se Kapulica naljutio zbog toga što mu je ponuđeno lošije mjesto na listi, ali da je to moguće.

„Slušajte, znam da Kapulica ima zdravstvenih problema, ali mislim da to nije jedini razlog zašto ga nema na listi”, zaključuje naš sugovornik.

Jedan od utjecajnih utemeljitelja s kojim smo razgovarali tvrdi da je priča o Kapulici prenapuhana i da je potenciraju nezadovoljnici u stranci koji se nisu probili na liste za Sabor.

“Stvarno nema nikakve senzacije u tome. Moj prijatelj Mario Kapulica ima ozbiljne zdravstvene probleme i to je jedini razlog zašto nije na listi. Ja sam mu savjetovao da malo stane i da više vodi računa o zdravlju”, tvrdi utjecajni utemeljitelj HDZ-a i prijatelj Marija Kapulice.

“Nije istina da mu je Plenković nudio loše mjesto na listi i da je trebao biti iza Marka Milića”, tvrdi utemeljitelj dodajući da nisu točne informacije da su Milić i Kapulica zahladili odnose. Čak je dodao da će Mario Kapulica sudjelovati u kampanji. Sad se postavlja pitanje kako je Kapulica zdrav za kampanju, a nije zdrav za listu za Sabor.

Osim toga, Teleskop je razgovarao s nekoliko HDZ-ovaca koji su nam potvrdili da su Kapulica i Marko Milić zahladili odnose u posljednje vrijeme.

„I nije ovdje riječ samo o nekim osobnim afinitetima. Riječ je o borbi za utjecaj kod Andreja Plenkovića u kojoj je, očito, pobijedio Marko Milić”, ističe jedan od naših sugovornika. On ide i korak dalje i tvrdi da ovakva sudbina Kapulice jasno pokazuje da se Plenković potpuno udaljio od stranačke desnice pa čak vidi i elemente detuđmanizacije.

„Vidjeli ste tko je dobio najbolje pozicije na listama. Nema mjesta za Miru Kovača, nema mjesta za tradicionalni HDZ, a ovo što se dogodilo s Kapulicom ima i simbolično značenje” , ističe naš sugovornik koji u ovom trenutku ne očekuje znatniji otpor ili kritike u stranci.

„Vidite da je i Kapulica došao na predstavljanje liste iako je s pravom mogao biti povrijeđen. Znam da neki utemeljitelji nisu došli. Nitko u ovom trenutku neće javno kritizirati Plenkovića jer ne žele da ih se proglasi „izdajnicima” zbog kojih su izgubljeni izbori. Ali stvari će se promijeniti ako Plenković ne osigura još jedan mandat na vlasti. Onda bi se moglo raspravljati i o njegovoj odgovornosti iako treba reći da Plenković trenutno nema snažnu i organiziranu oporbu u stranci”, zaključuje naš sugovornik.