EKSKLUZIVNO: Ministar Ćorić želi prije smjene uhljebiti svoju vjernu savjetnicu

EKSKLUZIVNO: Ministar Ćorić želi prije smjene uhljebiti svoju vjernu savjetnicu

Ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću gotovo godinu dana nije smetalo to što je Ravnateljstvo robnih zaliha obezglavljeno, ali mu se zato ovih dana, kada je gotovo sigurno da će ga premijer Andrej Plenković smijeniti, odjedanput izuzetno žuri da izabere ravnatelja.

Raspisao je natječaj na koji se javilo šest kandidata među kojima je i ministrova desna ruka i glavna savjetnica Anja Bagarić, koja od početka Ćorićeve ministarske karijere vjerno prati svoga šefa. Njihovo veliko prijateljstvo datira još iz rodnih Ploča gdje su išli u isti razred u srednjoj školi.


Postoji “opravdana sumnja” da Ćorić, prije nego što ode s ministarske fotelje, želi uhljebiti svoju odanu suradnicu koja bi, ako se izjalovi ovaj plan, morala otići s ministrom.


Nisu zadovoljni ni u HDZ-ovoj bazi koja nikada do kraja nije prihvatila aktualnog ministra gospodarstva.
„Da je riječ o namještenom natječaju na kojemu mora pobijediti ministrova „glavna savjetnica”, vidi se i po tome što se ništa nije prepustilo slučaju. Razgovore sa šestero kandidata nije vodio državni tajnik Ivo Milatić, koji je formacijski zadužen za robne rezerve, nego Mario Šiljeg u kojega ministar ima više povjerenja da će obaviti posao kako treba”, ističe naš sugovornik koji je dobro upoznat s raspoloženjem HDZ-ove baze i odnosima unutar Ministarstva gospodarstva. Odluku o imenovanju ravnatelja donosi Vlada na prijedlog ministra Ćorića.

Anja Bagarić i Tomislav Ćorić na proslavi 20-te godišnjice mature


Ravnateljstvo za robne zalihe nema svoga šefa od lipnja prošle godine kada je s te funkcije otišao sadašnji gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.
Anja Bagarić je pravnica i odvjetnica koja je glavna savjetnica ministra Ćorića još od njegova prvog ulaska u Vladu 2017. godine pa je tako bila njegova savjetnica u trima ministarstvima. Počela je kao glavna savjetnica ministra rada, zatim se s Ćorićem premjestila u Ministarstvo energetike, a onda u Ministarstvo gospodarstva. Naš je sugovornik opisuje kao vrlo utjecajnu savjetnicu koja je bila „ministrica u sjeni”.


Koliko je Anja Bagarić bitna ministru možda najbolje pokazuje broj raznih nadzornih i upravnih odbora u koje je imenovana.
Anja Bagarić zamjenica je predsjednika Nadzornog odbora Janafa te članica Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zanimljivo je da je tamo predsjednik Upravnog odbora upravo Mario Šiljeg koji je vodio razgovore s kandidatima za ravnatelja Ravnateljstva robnih zaliha.


Predsjednica je Upravnog vijeća Energetskog instituta Hrvoje Požara i Nacionalnog parka Paklenica, članica Upravnog vijeća Agencije EKO Kaštelanski zaljev, Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Ploče i Fonda za zaštitu okoliša. Imenovana je i predsjednicom Instituta za vodu u osnivanju.
Od Vlade smo zatražili komentar o ovom manevru ministra Ćorića, ali ga do objave teksta nismo dobili.

Možda će vas zanimati: ŽELI ZBRINUTI ODANU SURADNICU: Ministar Ćorić već od SOA-e zatražio sigurnosnu provjeru Anje Bagarić?