Engleske legende uvjerene: Nije bilo penala. Hrvatska je pokradena

Engleske legende uvjerene: Nije bilo penala. Hrvatska je pokradena

Pogodak kojim su naši protivnici stigli do vodstva u polufinalu stigao je iz, u najmanju ruku, diskutabilnog kaznenog udarca i podigao dosta prašine, pa mediji diljem svijeta, baš poput naših sudačkih eksperata, imaju potrebu raspravljati o toj odluci talijanskog suca Orsata. Evo što kažu stručni komentatori engleskog Mirrora:

“Zapravo, ovo je prekršaj Juliana Alvareza. Vratar nije mogao ništa drugo osim stajati na mjestu, a Alvarez je naletio na njega. Sudac nije išao gledati na VAR, to ne mogu razumjeti”, kazao je Ian Wright, bivši reprezentativac Engleske, danas neizostavni dio analitičkog dijela utakmice, javlja Jutarnji list.

S njim se slaže i Gary Neville, legendarni bek Manchester Uniteda..

“Tako je, ovo uopće nije trebao biti kazneni udarac. Livaković je zapravo samo napravio pokret udesno, zaustavio se prije nego što je Alvarez uputio udarac, a onda mu je Argentina odnio nogu. Što vratar može učiniti u takvoj situaciji? Morao je napraviti taj pokret, morao je postaviti nogu. Da je nastavio trčati prema Alvarezu, onda bi ovo bilo pošteno dosuđeno, ali on se prije toga zaustavio”, mišljenje je Nevillea, a na tom tragu zaključak iznosi i Roy Keane, također dugogodišnji član Crvenih vragova.

“Hrvati su loše reagirali u obrani, ali slažem se s momcima, ovo nije kazneni udarac”, rekao je Keane.

Ugledni francuski list L‘Equipe sastavio je anketu nedugo nakon argentinskog gola za vodstvo. Zasad je glasovalo oko 50 tisuća čitatelja, od čega je 58 posto uvjereno da Orsato nije smio dosuditi kazneni udarac, 30 posto slaže se s odlukom, a ostatak ne može procijeniti.

Ima i onih koji su u potpunosti na strani Orsata, kao na primjer La Gazzetta dello Sport – talijanski list – koji je u svom live prijenosu napisao da se radi o “čistom kaznenom udarcu”.

Na slici: Sudac Daniele Orsato

Foto: Hina