Epidemiologinja pokušala objasniti: Kako je moguće da cijepljeni dobiju koronu

Epidemiologinja pokušala objasniti: Kako je moguće da cijepljeni dobiju koronu

Uspoređujući ovaj tjedan s tjednom prije, oko 2% je manje novozaraženih osoba, ali ukupno gledajući brojke su i dalje visoke, kazala je Sanja Kurelić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a za HTV. Ne može sa sigurnošću reći što je pred nama i hoće li brojke padati.

– Što se tiče cjepiva, sljedeći tjedan planira se preko 95 tisuća doza Pfizerovog cjepiva, preko 21 tisuću doza Modernina cjepiva, također se očekuje i AstraZenecino cjepivo u dozama od preko 140 tisuća, kazala je, dodavši kako je trebalo doći i 12 tisuća doza prve isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, ali oni su smanjili isporuku na šest tisuća doza.

Jučer je odjeknula vijest da je potpredsjednik Vlade Boris Milošević pozitivan na koronavirus iako se cijepio dvjema dozama Pfizerova cjepiva. To je za njih očekivana pojava, kaže Kurelić Filipović.

– Naravno, očekivana u manjim brojkama kakve do sada i viđamo, dodaje. Naime, na preko 700 tisuća doza cjepiva utrošenih do sada u Hrvatskoj, samo je 58 osoba kod kojih je zabilježeno da su nakon primitka dviju doza bili laboratorijski potvrđeni PCR-om ili su razvili blage simptome, kazala je.

– To je vrlo mala brojka na ukupan broj utrošenih doza i to je nešto što nazivamo neuspjehom cijepljenja. Možemo ga računati negdje nakon dva tjedna od primitka obje doze. Ako se to doista dogodi, to prijavljujemo na obrascu za nuspojave kao neuspjeh cijepljenja. Znamo da cjepiva nisu 100% učinkovita i da možemo računati na takve slučajeve.

Od sutra počinje cijepljenje u tvrtkama.

– Djelomično smo već u petak započeli s cijepljenjem turističkih djelatnika u Dubrovniku, krenuli smo i s cijepljenjem sigurnosnih službi – vojske, MUP-a. Nastavit ćemo s procjepljivanjem tih kategorija službi, ali isto tako tu će se uvrstiti i vatrogasci, kazala je poručivši da ono što i dalje gledaju kao prioritetno cijepljenje, a tiče se radnika organizacija, jesu prosvjetni i turistički djelatnici.

Foto: Hina