Europska tužiteljica objasnila zašto je pala Gabrijela Žalac: Vrlo jednostavno. Nitko iz Hrvatske ne smije intervenirati i urgirati

Europska tužiteljica objasnila zašto je pala Gabrijela Žalac: Vrlo jednostavno. Nitko iz Hrvatske ne smije intervenirati i urgirati

Svega nekoliko mjeseci trebalo je novom Uredu europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj do prvih konkretnih rezultata – prva uhićenja i to odmah velike ribe – bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac i ravnatelj važne Agencije.

Kada je u pitanju europski novac, ništa se ne prepušta slučaju. Iskusna tužiteljica, nekadašnja ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš, danas europska tužiteljica u Uredu zbog kojeg mnogi u Hrvatskoj više neće mirno spavati. Samo u Točki na tjedan otkriva kako rade i kome odgovaraju, koje su prevare na meti.

“Europski delegirani tužitelji u zemljama članicama postupaju sukladno nacionalnim zakonima”, rekla je, dodavši da se isto postupa i u slučaju Softver. Nadležan sud je Županijski sud u Zagrebu, javlja N1.

Neke predmete sami započinju, dok neke preuzimaju. “Postoje dvije vrste predmeta. Ured je nadležan za kaznena djela koja su počinjena od 20. studenog 2017. pa nadalje. Ured je osnovan u lipnju ove godine. Ako nadležno tužilaštvo ima predmet o radu, oni su nas dužni obavijestiti. Možemo donijeti odluku o evokaciji predmeta ili o nepreuzimanju predmeta”, rekla ja.

U slučaju Softver, postupanje je bio drugačije.

“U ovom predmetu zaprimili smo prijavu OLAF-a”, kaže. Prije toga Ured europskog javnog tužitelja o tom predmetu nije imao saznanja. “OLAF provodi administrativne postupke, nisu nadležni za kazneni progon počinitelja kaznenih djela na štetu financijskih interesa EU-a”, dodala je.

“Kad zaprimimo prijavu i predmet se registrira u EPPO-u, počinje proces verifikacije. Upućujemo upit u nadležno nacionano tijelo postoji li takav predmet. Ako se radi na predmetu, radimo evokaciju. Ako nadležno tužiteljstvo nema predmet ili nije živ, donosimo odluku o pokretanju sukladno uredbi. Uredba govori samo o istrazi”, pojasnila je kako postupa Ured europskog javnog tužitelja.

Da predmet nije živ znači da se na njemu radilo i više se ne radi, navela je Laptoš. “U ovom predmetu donijeli smo odluku o pokretanju istrage. Da smo predmet preuzeli od Uskoka radilo bi se o evokaciji. Mi smo pokrenuli istragu.”

“Ne mogu primati upute ni od koga osim EPPO-a”

“EPPO ima dvije razine – centralnu u Luxemburgu i decentralizirane u zemljama članicama. Decentraliziranu razinu čine europski delegirani tužitelji, koji su potpuno neovisni od nacionalnih tužilaštva. Ne mogu primati upute ni od koga osim EPPO-a. To je samostalno, nadnacionalno tijelo EU-a”, govori.

Uredba određuje da su države članice dužne osigurati support europskim delegirani tužiteljima, rekla je. “Moramo imati nacionalne asistente i to je na neki način prepušteno državama članicama. EPPO ne može zapošljavati ljude i osigurati prostor.”

Rekla je da o postupanju Uskoka u predmetu Softver ne može govoriti.

“Pet država članica ne sudjeluje u radu Ureda. To je politička odluka svake države, o tome ne mogu govoriti. Ja sam izabrana putem natječaja”, kaže.

Stalno vijeće u kojemu su tri tužitelja nadzire njezin rad, rekla je. Imaju ukupno 15 stalnih vijeća.

Proračun EPPO-a je 41,4 milijuna eura. “Nemamo ni dovoljno osoblja, još zapošljavamo.”

“Od 1. lipnja do 1. listopada u Uredu je registrirano 1340 predmeta. Pokrenuto je 430 istraga. Potencijalna šteta u svim ovim predmetima dostiže 7 milijardi eura”, govori Laptoš.