Jesu li ovo dokazi da je Hrvatska gospodarska komora uhljebnička organizacija: Neefikasna, skupa, klijentelistička…

Jesu li ovo dokazi da je Hrvatska gospodarska komora uhljebnička organizacija: Neefikasna, skupa, klijentelistička…

Sabor danas glasa o obveznoj članarini u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Glasanje se očekuje oko podne.

U ime predlagatelja Kluba Mosta Zvonimir Troskot u raspravi je rekao kako se Zakonom o HGK-u između ostalog uređuje i obveza plaćanja članarine, u skladu s odlukama Skupštine Komore.

Predloženim izmjenama predlaže se da članarina u HGK-u koja se sada prisilno naplaćuje poduzetnicima više ne bude obvezna, nego samo dobrovoljna, javlja Index.

Rasprava o HGK-ovom haraču počela je u srijedu kasno navečer i trajala do dugo u noć. Njen je sukus da je samo HDZ protiv prisilne naknade parazitskoga HGK.

“Cilj predmetne izmjene je da se poduzetnicima olakša poslovanje na način da više ne plaćaju članarinu HGK kao jedan od niza parafiskalnih nameta”, istaknuo je u ime predlagatelja Zvonimir Troskot. “Postavlja se pitanje zašto većina članova ne želi biti prisilno vezana. U ovom trenutku je peticiju za ukidanje obavezne članarine potpisalo više od 20.000 ljudi”, rekao je.

Upozorio je da HGK ima najviše zaposlenika i najnižu efikasnost u Europskoj uniji i jedina je komora, uz austrijsku i njemačku, koja ima obaveznu članarinu.

“U usporedbi s drugim državama u EU, mi imamo skoro 12 puta slabiji rezultat robnog izvoza od Slovenije. Slovenija ima 55, a Estonija ima 24 zaposlenih na milijun stanovnika u komorama. Mi imamo 130 zaposlenih na milijun stanovnika. HGK ima najviše zaposlenih, a najmanji izvoz. Najmanje je efikasna od svih”, rekao je i dodao kako je u susjednoj Sloveniji članstvo dobrovoljno.

“Da je članstvo dobrovoljno, mislite li da bi nečija djeca ili ljubavnice radili tamo? Naravno da ne, jer bi onda predsjednik morao misliti kako zaraditi taj novac, ne bi mogao loviti lavove po safariju”, dodao je Troskot.

HDZ pak brani harač koji silom naplaćuje HGK, a argument mu je – tradicija

Na slici:Premijer  Andrej Plenković  i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović