Filipinci su spremni za hrvatski turizam i građevinarstvo: Žele raditi za 450 eura

Filipinci su spremni za hrvatski turizam i građevinarstvo: Žele raditi za 450 eura

Nakon predavanja Aster korporacije, koja se bavi “društveno odgovornim zapošljavanjem stranih radnika te njihovom integracijom u radnu okolinu i društvo” u američkom veleposlanstvu u Zagrebu, u Hrvatsku dolazi još jedan moćni lobist za uvoz radne snage.

Elsa U. Villa, čelnica Filipinskog udruženja izvoznika usluga (PASEI), koji čine 300 agencija za izvoz filipinske radne snage ovih je dana boravila u Zagrebu, piše Jutarnji list.

“Istražili smo tržište i otkrili da Hrvatska ima veliku potrebu za uvozom radne snage. Početkom ove godine kazali su nam da vam je potrebno oko 2000 radnika, a te potrebe su otada samo narasle. Mi možemo zadovoljiti tu potražnju za radnicima”, rekla je direktorica udruženja izvoznika radne snage.

“Govorimo o tisućama radnika svih profila”, Filipinaca koji su spremni raditi u Hrvatskoj, dodala je. “Hrvatska u ovom trenutku najviše traži radnike u turizmu i ugostiteljstvu – hotelsko osoblje, sobare, kuhare i konobare. No, nudimo i radnike u graditeljstvu, kao i u poljoprivredi”.

Kao prednost filipinskih radnika istaknula je predanost radu, dobar engleski, odanost poslodavcima i mala potreba za nadzorom. “Možda ne znate, ali postoje Filipinci koji još rade u Libiji, iako je situacija tamo jako loša. Mnogi tamo rade i više od 20 godina i ne žele se vratiti kući. I to dovoljno govori o lojalnosti filipinskih radnika” rekla je.

S obzirom na udaljenost rekla je da bi filipinski radnici bili spremni potpisati ugovore najkraće na šest mjeseci, i za plaću od 450 eura mjesečno za nekvalificirane radnike i 700 za kvalificirane radnike. Uz plaću tražili bi osiguran smještaj i hranu.

Foto: Hina