Filozofski fakultet pridružio se globalnoj inicijativi za stjecanje digitalnih vještina

Filozofski fakultet pridružio se globalnoj  inicijativi za stjecanje digitalnih vještina

Za studente i zaposlenike zagrebačkog Filozofskog fakulteta do kraja lipnja ove godine osigurano je  besplatno stjecanje i usavršavanje digitalne vještina putem tri globalne platforme Microsofta.

To je dogovoreno na temelju potpisanog memoranduma o razumijevanju između tog fakulteta i tvrtke Microsoft Hrvatska. Memorandum su na Filozofskom fakultetu potpisali dekan Domagoj Tončinić i direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko. U svojim izjavama oni su naglasili da se time taj fakultet pridružio globalnoj Microsoftovoj inicijativi za stjecanje digitalnih vještina. Suradnja s jednom od najpoznatijih svjetskih IT tvrtki bit će fokusirana na globalnu inicijativu stjecanja vještina, koja uključuje besplatne online tečajeve za učenje kojima se stječu digitalne vještine za najtraženije poslove.

Kako je naveo prodekan za organizaciju i razvoj fakulteta Hrvoje Stančić razmjene znanja, tehničkih i tehnoloških inovacija s Microsoftom Hrvatska pridonijet će njihovoj konkurentnosti na tržištu rada. – Također  primjena suvremenih, digitalnih znanja u svakodnevnom radnom okruženju u najrazličitijim sferama aktivnosti u kojima naši diplomirani studenti djeluju bit će im od velike koristi, naveo je Stančić.  

Na potpisivanju memoranduma također je istaknuto da Filozofski fakultet Zagreb kontinuirano prati poznavanje digitalnih tehnologija s obzirom na konkurentnost njegovih studenata na tržištu rada, te da digitalizacija, brze promjene poslovanja i rad na daljinu dodatno jačaju potrebu da studenti kao budući stručnjaci znaju koristiti digitalne tehnologije.

Studenti i zaposlenici Filozofskoga fakulteta moći će besplatno steći ili usavršiti svoje digitalne vještine putem tri online platforme Microsoftove globalne inicijative: LinkedIn Learning, Microsoft Learn, GitHub Learning Lab te putem Artifical Intelligence Business School i Microsoft Virtual Training Days. Uz studije Fakulteta studenti će steći dodatne vještine koje će im omogućiti prepoznatljivu kvalitetu na tržištu rada i olakšati im pronalazak posla, a mogućnost besplatnoga stjecanja digitalnih vještina putem globalne inicijative dostupna je kraja lipnja ove godine.

Iznijeta su i očekivanja da će razmjena znanja i tehnoloških inovacija s Microsoftom Hrvatska, kao i primjena digitalnih znanja u radu njihovim studentima povećati konkurentnost na tržištu rada.

-Filozofski fakultet kontinuirano prati potrebe poznavanja digitalnih tehnologija kada je u pitanju konkurentnost njegovih studenata na tržištu rada. Brze promjene u načinu poslovanja – digitalizacija, online rad na daljinu još su više istaknuli potrebu da studenti, budući stručnjaci u svojim područjima studija, ovladaju različitim suvremenim digitalnim tehnologijama kako bi bili konkurentni na tržištu rada i spremni za izazove cjeloživotnog obrazovanja, navode s Filozofskog fakulteta.

Osim s Filozofskim, Microsoft Hrvatska slične suradnje ima u Hrvatskoj još i sa zagrebačkim i riječkim Ekonomskim fakultetom, FOI-jem u Varaždinu, Fakultetom menadžmenta u turizmu u Opatiji i s Rochester Institut of Technology u Zagrebu i Dubrovniku. Ta globalna platforma Microsofta dostupna je već gotovo dvije godine u cijelom svijetu, i svima nudi mogućnost besplatnog online učenja.

Ovaj projekt još prije dvije godine zajednički su pokrenuli Microsoft Hrvatska i Algebra. Nazvali su to  „Hrvatska inicijativa stjecanja digitalnih vještina“ koja je zapravo nastavak Microsoftove globalne inicijative pokrenute iste godine. Inicijativa uključuje besplatne programe učenja putem LinkedIn Learninga i Microsoft Learna te praktične vježbe putem GitHuba, a  Algebra dodatno nudi mentoriranje i savjetovanje za polaznike programa za najtraženija zanimanja.

Kako su objasnili u Microsoftu ljudima širom svijeta u vrijeme pandemija dogodile su se brojne promjena. Kako bi ih lakše prihvatili te prebrodili globalno izazovnu zdravstvenu situaciju kada je riječ o poslovanju i karijeri, poslodavci i zaposlenici okrenuli su se učenju i stjecanju ili unaprjeđenju vještina kako bi, uz prilagodbu okolnostima, osigurali sigurniju i opušteniju budućnost.  – Microsoft je pokrenuo globalnu inicijativu usmjerenu ka stjecanju novih digitalnih vještina potrebnih u COVID-19 gospodarstvu, ali i u gospodarstvu budućnosti. Ova Microsoftova inicijativa uključila je trenutne korake za one koji žele steći nove vještine i konkurirati za tražene poslove koji se oslanjaju na podatke i tehnologiju. Nakon odslušanih modula unutar Microsoft Learn platforme također je moguće i pristupiti Microsoft certificiranju po cijeni od 15 USD (posebna, vremenski ograničena ponuda). Microsoft certifikati su međunarodno priznati svugdje u svijetu, a istraživanja su pokazala da osobe s Microsoft certifikatom lakše pronalaze posao, imaju bolju plaću i lakše prelaze na višu poziciju unutar tvrtke ili organizacije-.  Opciju besplatnog učenja iskoristilo je gotovo 20.000 Hrvata, što Hrvatsku smješta na 6. mjesto u regiji Srednje i Istočne Europe, te na 77. mjesto globalno. 

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu

Foto: Wikipedia