Frane Barbarić je gotov: Sada je samo pitanje kako će otići. A to bi moglo izgledati otprilike ovako

Frane Barbarić je gotov: Sada je samo pitanje kako će otići. A to bi moglo izgledati otprilike ovako

Općinski sud u Splitu odbio je žalbu predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića koju je podnio na rješenje Državnog inspektorata za rušenje njegove bespravno građene vile na otoku Hvaru. Istodobno oko 16 sati protiv njega je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu zbog kaznenog djela protupravne gradnje.

Na sudske odluke, medijske i političke komentare reagirao je i Frane Barbarić. Rekao je da od pokretanja postupka Državnog inspektorata, vezano za sporno izgrađenu kuću, aktivno sudjeluje u svim postupcima te da će, ako se sudskom odlukom utvrdi da je rješenje Državnog inspektorata točno, sam srušiti kuću. Nakon današnje odluke Upravnog suda u Splitu rekao je da će srušiti objekt o svojem trošku te podmiriti sve druge uz to vezane troškove, ne čekajući ishod žalbe Visokom upravnom sudu.

Na kraju radnog dana Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Frane Barbarića zbog kaznenog djela protupravne gradnje, javlja HRT.

Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitet, izvijestilo da je podignuta optužnica protiv okrivljenog 57-godišnjaka zbog protupravne gradnje. Za to kazneno djelo zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do šet godina. 

Barbarića terete da je od ožujka 2022. do svibnja ove godine u Zastražišću na otoku Hvaru kao investitor izvodio građevinske radove protivno Zakonu o gradnji.

Riječ je o zemljištu izvan građevinskog područja koje je prema prostornom planu Općine Jelsa zaštićeno obalno područje, a temeljem Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu, izvijestilo je državno odvetništvo.

Navode da je Barbarić bespravno izgradio prizemlje i prvi kat stambene zgrade, još jednu prizemnu građevinu s dvostrešnim krovom, preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu. Podigao je i kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio stepenište, kameno betonski potporni zid oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom.

Barbarićeva kuća
Bespravno sagrađena kuća Frane Barbarića

Butković o Barbarićevoj bespravnoj gradnji: Pravna država funkcionira


Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da se na primjeru naloženog rušenja bespravne gradnje predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića na otoku Hvaru pokazuje da pravna država funkcionira.

– Svi moramo poštovati zakone Republike Hrvatske. Vidio sam tu informaciju, gospodin Barbarić mora ukloniti taj svoj objekt, a ako to ne napravi, to će učiniti država. Na tom primjeru se pokazuje da pravna država funkcionira, a kako to njemu sve skupa izgleda morate njega pitati. Meni ne izgleda dobro, rekao je Butković.

Rok za žalbu 15 dana

Upravni sud u Splitu potvrdio je da je odbijen zahtjev tužitelja Barbarića za odgodu mjera koje su donijeli Inspektorat i građevinska inspekcija. Sud je zahtjev za poništenje ocijenio neosnovanim te odbio odgoditi učinak tužbe u ovom sporu. 15 dana otvoren je rok za žalbu na danas objavljenu presudu.

Predsjednica Upravnog suda u Splitu Nela Mešin za HINA-u je, ne otkrivajući identitet, izjavila da je Barbarić na tom sudu pokrenuo postupak kako bi se ocijenila zakonitost rješenja splitskog područnog ureda građevinske inspekcije Državnog inspektorata RH od 9. lipnja 2023. kojim je investitoru naređeno uklanjanje građevine.

– Nakon provedenog sudskog postupka, danas je održano ročište za objavu presude na kojem je odbijen kao neosnovan tužbeni zahtjev tužitelja za oglašivanje ništavim te za poništenjem rješenja tuženika od 9. lipnja 2023. godine, rekla je sutkinja.

Dodala je da je odbijen zahtjev tužitelja za određivanjem odgodnog učinka tužbe u ovom sporu, zahtjev za donošenjem privremene mjere kojom bi se zabranilo izvršavanje rješenja od 9. lipnja 2023. i zahtjev za naknadom troška spora.

– Rok za izradu i otpremu presude je 15 dana od dana objave. Protiv presude je dopuštena žalba Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske koja se može podnijeti 15 dana od dana primitka pisanog otpravka presude, dodala je Mešin.

Državni inspektorat podnosi zahtjev za pokretanje ovršnog postupka

Iz Državnog inspektorata kažu da je Barbariću izrečena i posljednja od tri novčane kazne nakon što se oglušio na njihovo rješenje prema kojemu mora ukloniti građevinu. Ako uskoro ne postupi prema rješenju, država će pokrenuti rušenje na njegov trošak, a, uz to, zbog neplaćenih kazni Državni inspektorat pokrenuo je ovrhu. 

– Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da investitor nije postupio po rješenju o uklanjanju te je izrečena i posljednja od tri novčane kazne kojom se investitora prisiljava na izvršenje rješenja. Ukoliko investitor ne postupi po rješenju, izvršenju rješenja pristupit će se uklanjanju putem treće osobe na trošak investitora. Zbog neplaćenih kazni Državni inspektorat podnosi zahtjev za pokretanje ovršnog postupka, kažu iz Državnog inspektorata.

Tvrdio da je rekonstruirao stari objekt

Mediji su još u svibnju otkrili da je Frane Barbarić na poljoprivrednom zemljištu na Hvaru sagradio vilu za koju je tvrdio da je rekonstruirao stari objekt zbog čega mu nije bila potrebna građevinska dozvola.

No, da to nije istina potvrdili su u Odjelu za graditeljstvo Splitsko-dalmatinske županije. Otkriveno je ne samo da je sagradio objekt nego i da je u novim gabaritima, izmijenjen mu je krov, promijenjen okoliš i dodatno izgrađen bazen te kućica.

Reakcije iz Sabora

Vijest su danas komentirali saborski zastupnici.

– Da se radi o nekom prosječnom građaninu koji je bespravno gradio, ja vjerujem da bi ta vila, kuća, građevina bila po kratkom postupku srušena. Međutim, očito ne vrijede ista pravila za moćnike u ovoj zemlji i za obične građane, ni kod poštivanja zakona. Mene čudi što je Frane Barbarić već, evo, pet mjeseci nakon što su poznate sve okolnosti vezane uz aferu HEP još uvijek na čelu HEP-a, jer ga se očito boji onaj koji mu je, ako je vjerovati nekim medijima, rekao da “ako idem ja, ideš i ti, pa ćemo kartati u zatvoru nekoliko godina”. To je ključno pitanje, rekla je Sabina Glasovac (SDP).

– Ključna poruka svim ljudima je – kad biste imali zaštitu Andreja Plenkovića, kad biste imali zaštitu Krune Katičića i ostalih iz tog kartela, vama se kuća ne bi rušila i to bi se prolongiralo do maksimalnih granica. Vi to nemate i vama se to ruši. I poruka je svima – kada ste u tom dilu i kada ste u toj zaštiti, možete se ponašati kako god hoćete, uključujući i tiraniju koju provodi u HEP-u, rekao je Zvonimir Troskot (Most).

Kako bilo, moćni šef HEP-a je gotov. Sasvim je sigurno da uskoro više neće biti na čelu najznačajnijeg državnog poduzeća. Samo je pitanje kako će otići. Hoće li ga Andreje Plenković demonstrativno smijeniti ili će Frane Barbarić sam povući . Sve je moguće, ali sudeći po dosadašnjem iskustvu nekako je izglednije da će se Barbarić povući sam. Reći će da je postao preveliko opterećenje za stranku i da sam odlazi. Ali Frane Barbariće se pokazao žilavim i do sada nas je u nekoliko navrata iznenadio pa zato sve treba uzeti s određenom zadrškom.

Foto: Hina