FRANJEVAC ODLUČIO: U tornju zagrebačke crkve otvara se muzej magije, okultnog i new agea

FRANJEVAC ODLUČIO: U tornju zagrebačke crkve otvara se muzej magije, okultnog i new agea

Zagreb će za tjedan dana postati bogatiji za Muzej Hrvatskog Areopaga u kojem će biti izloženo 500 eksponata magijskog, okultnog i new age karaktera, a nalazi se na petom katu crkvenog tornja crkve sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu, piše u nedjelju Večernji list.

Centar Hrvatski Areopag za međureligijski dijalog Hrvatske provincije franjevaca konventualaca osnovan je 2002. godine. To znači da sljedeće godine obilježava 20 godina svoga postojanja i djelovanja. Muzej, koji tom prigodom otvaramo, nema osobite veze s međureligijskim dijalogom, ali je zanimljiv kao kuriozitet i edukacijski centar, objašnjava Josip Blažević, provincijal hrvatskih franjevaca konventualaca, pokretač Areopaga i ovoga muzeja.

U njemu će, navodi dnevnik, biti izloženo više od 500 raznovrsnih eksponata koje dosad nije bilo moguće vidjeti na jednom mjestu, čak ni na sajmovima ezoterije.

U prvom dijelu Muzeja izloženi su eksponati iz Afrike, Japana, Kine i Tibeta. U drugome, iz Azije, odnosno Indije i Egipta, a najopsežniji prostor posvećen je onima iz Europe, s naglaskom na Hrvatsku.

“Riječ je o ezoterijskim i okultnim iscjeliteljskim tehnikama raširenima i po Hrvatskoj, poput reikija i bioenergije, trinaestokrakog simbola Sunca Brace sa Srebrnjaka, Brune Gröninga i Rudolfa Steinera… Može se vidjeti Sai Babin čarobni pepeo i ayurvedski lijekovi gurua Maharishi Mahesh Yogija, učitelja transcendentalne meditacije, popularna kineska knjiga proricanja I Ching, njome se služila i hrvatska književnica Vesna Parun.

Postoji cijela kolekcija raznih zamotuljaka, uroka i zapisa, raznih Biblija, Sotonska biblija, Vodenjakova biblija, Vampirska biblija i još mnoštvo raznih stvari”, nabraja provincijal Blažević ističući kako prikupljanje eksponata ima svoju dugu povijest, donosi Večernji list.

Na slici: Franjevac Josip Blažević