Legendarni pilot oduševljen francuskim borbenim lovcima: Ne može ih se uspoređivati s MiG-ovima

Legendarni pilot oduševljen francuskim borbenim lovcima: Ne može ih se uspoređivati s MiG-ovima

Nakon 37 godina provedenih u zraku, umirovljeni pilot, brigadir Ivan Selak uživa na tlu, ali i dalje je u tijeku zbivanja. O francuskim borbenim lovcima, ima samo riječi pohvale. Najsuvremenije naoružanje ipak izdvaja kao glavnu vrlinu.

Rakete izvan vizualnog dometa, tipa Meteor, dometa sto kilometara ili malo preko, radarski navođena. Pa raketa mica, infracrveni vođena raketa, srednjeg dometa i kraćeg dometa. Pa naoružanje tipa krstareći projektil skalp”, objašnjava Selak za Novu TV.

Suvremeno, ali i skupo. A pitanje je hoće li se ikada koristiti u punoj mjeri.

”Siguran sam da nećemo, nabrojao sam od naoružanja što ima, rakete Meteor su najnovije rakete i jedna košta oko dva milijuna eura, krstareći projektil košta milijun eura. MICA raketa je red veličine milijun eura”, rekao je.

Mana im je visoka cijena, kaže Selak, upravo zato što je mali broj proizvedenih primjeraka. Uz Francusku i Grčku, Hrvatska je treća europska država koja će ih imati u svom zrakoplovstvu. Najstariji imaju 10 godina.

”Što da kaže pilot aviona koji je letio na MiG 21 o manama aviona četvrte generacije. Vi njega ne možete usporediti s MiG-ovima koje smo mi imali, ni po čemu, ni po radaru ni po naoružanju ni po onome što nosi, po manevarskim osobinama, jednostavno je neusporediv”, izjavio je.

Hrvatski piloti, vjeruje, neće imati problema s prilagodbom.

”Nema tu uopće problema, ni za pilote, a ni za sustav održavanja. Te komponente nisu popravljive da je vi skinete i onda tražite kvar. Već se kompletno mijenja”, objašnjava.

Prvih šest Rafala hrvatsko će nebo početi čuvati za tri godine.