Gari Kasparov: Diktator Putin je oslabljen. Čini se da ide nizbrdo

Gari Kasparov: Diktator Putin je oslabljen. Čini se da ide nizbrdo

Najbolji šahist svih vremena za RTL je otkrio tajnu veze s Hrvatskom, i tko će matirati Putina kojem je najveći kritičar

Gospodine Kasparov, sutra počinje ovaj veliki turnir, važan ste dio toga. Je li Hrvatska sada važna šahovska destinacija?

“Kada sam postao građanin Republike Hrvatske 2014., obećao sam si da će Hrvatska postati jedna od najvažnijih destinacija za šahiste iz cijelog svijeta. Sada na ovom četvrtom turniru u Hrvatskoj koji je postao tradicionalan, vjerujem da sam obećanje ispunio”, kazao je.

Uz to, imamo i hrvatskog reprezentativca Ivana Šarića, kako on kotira ovih dana?

“Uvijek je dobro imati hrvatske velemajstore na velikim događanjima, ali ja se nadam da će tradicionalna šahovska natjecanja u Hrvatskoj potaknuti djecu da se bave šahom i da ćemo uskoro imati nove talente za pohvaliti se”, govori.

Niste prepoznatljivi samo po svojoj igri nego i po kritiziranju ruskog predsjednika Vladimira Putina. Voljela bih Vas pitati o njegovoj posljednjoj izjavi da sankcije čine Rusiju jačom. Što mislite o tome?

“Sve što Putin kaže je laž. To je jako jednostavno. Opisao bih kao diktatora koji živi u svijetu iluzija. Sankcije oslabljuju zemlju, a Putinov kriminalni rat protiv Ukrajine je tragedija koja se sada događa u Istočnoj Europi. No, vjerujem da će Ukrajina slaviti i da će oslobađanje Rusije od Putinova fašizma početi dignutom ukrajinskom zastavom u Sevastopolju”, odgovorio je.

Što mislite o položaju Vladimira Putina unutar Rusije nakon neuspjelog Wagnerova puča?

“Oslabljen je. Diktatori izgledaju snažno u nedjelju, a mogu biti smijenjeni u ponedjeljak. Ne znamo kada i kako će Putin biti smijenjen, ali čini se da ide nizbrdo. Vjerujem da će iduće godine Ukrajina slaviti, ali nikad ne znate. Stvari se mogu dogoditi ranije jer se pokazalo koliko nestabilan Putinov sustav može biti”, zaključio je Gari Kasparov.

Na slici: Gari Kasparov i Andrej Plenković

Foto: Hina