Gazda Ivica Todorić poručio “Plekovićevom povjereniku” Fabrisu Perušku: I u zatvoru možeš mirno spavati

Gazda Ivica Todorić poručio “Plekovićevom povjereniku” Fabrisu Perušku: I u zatvoru možeš mirno spavati

Gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva prvi čovjek Fortenove Fabris Peruško rekao je da je stanje u kompaniji bolje nego prije šest godina kad je preuzeo dužnost, ali i da je nužno da se što prije i formalno riješe udjela ruskog Sberbanka. Rekao je da bi najbolja opcija bila da su kompaniju preuzeli domaći mirovinski fondovi, no to se nije dogodilo. 

Rekao je da nema ništa protuzakonito u tome što je istodobno primao plaću i kao čelnik Fortenove i kao Vladin povjerenik. Za ovu godinu ističe da će biti vrlo izazovna jer se mora vratiti dug od milijardu 200 milijuna eura, što će se pokušati namaknuti “prodajom agrobiznisa”.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Šefica liječničkog sindikata totalno “sasjekla” ministra financija: To što se preko reda cijepio protiv covida ne znači da je stručnjak za zdravstvo– Tko god bude kupio Belje, Vupik i PIK Vinkovci ostat će strateški partner Fortenove jer će nam biti najveći dobavljač svinjskog mesa za PIK Vrbovec. Znači taj kupac mora biti strateški prihvatljiv. On mora dati dobru cijenu i u kombinaciji toga ćemo odlučiti kome ćemo prodati. Naravno da ćemo voditi računa da taj novi kupac održava zaposlenost, da je sposoban provoditi investicije, kazao je Fabris Peruško, javlja HRT.

Fabris Peruško

Peruško ističe tri velika problema s kojima je Fortenova počela:

– Uvijek kažem da je Fortenova počela svoj život s tri velika problema: jedan je još uvijek prevelika zaduženost, nekonsolidirani krediti. Jedan je bio u Mercatoru u Sloveniji od 500 milijuna eura, jedan je bio roll-up od milijardu i dvjesto i treći veliki problem je bilo razdrobljeno vlasništvo koje je bilo posljedica nagodbe i bilo je 200 dioničara koji su predstavljali 66 posto glasova na skupštini, što znači da za velike odluke za koje je bila potrebna dvotrećinska većina, bilo je vrlo teško provesti takvu skupštinu, a prva takva je bila 2019., kada smo refinancirali roll-up i doveli HPS.

Na pitanje jesu li se riješili ruske stigme i posla sa Sberbankom, odgovorio je: “Taj proces još nije gotov, mi smo na skupštini potvrdili prodaju, potpisali ugovor o prodaji i čekamo regulatorna tijela za odluku o transakciji koja bi mogla biti gotova u narednih nekoliko mjeseci, na taj način će nam to omogućiti put do financijskog tržišta”.

– Kada sam bio u Londonu, imali smo nekoliko sastanaka s odvjetnicima i financijskim institucijama, sastali smo se sa sedam odvjetničkih timova da bismo vidjeli s kim možemo raditi sljedeće korake, od toga su neki odbili sastanak s nama zbog ruske stigme. Nama je međunarodno poslovanje dok ne riješimo taj problem otežano. Šest mjeseci prije uvođenja eura nama je njemački SAP otkazao potporu i to znači da Fortenova ne bi mogla uvesti euro.

– Stvar je toliko eskalirala da sam imao sastanak s glavnim izvršnim direktorom ESAP-a da mu objasnim proces oslobađanja od ruskog suvlasništva, ističe Peruško.

Rekao je i što misli o Vujnovcu i tezi da ga je učinio još bogatijim: “Mi smo došli do toga nakon što smo imali nekoliko neuspješnih pokušaja, što hrvatski mirovinski fondovi nisu pokazali interes za to. Želja Vujnovca nije da on bude većinski vlasnik Fortenove, ovo je samo jedan prijelazan period. Agrokor je ranije imao 7,8 milijardi duga, mi sada kao kompanija imamo milijardu neto duga.

Iako, kako kaže, nikad ništa nije primio iz državnog proračuna, odgovorio je na pitanje ‘Što kaže na to da je kao izvanredni povjerenik u isto vrijeme primao plaću od Fortenove?’.

– 28. 2. 2019. godine dolazim za izvanrednog povjerenika. Taj isti dan dajem otkaz u Tisku i postajem stečajni upravitelj i za to primam naknadu. Nisam zaposlen nigdje. To je sve na snazi do 1. 4. 2019. kada se osniva Fortenova. U tom trenutku ja postajem glavni izvršni direktor Fortenove i istovremeno radim na zatvaranju izvanredne uprave, dodaje Peruško.


– Ja nikada u svom životu nisam dobio ništa iz državnog proračuna. Cjelokupni trošak vođenja izvanredne uprave su platili vjerovnici Agrokora.

S obzirom na to da se posljednje proteže tema prodaje poljoprivrednog biznisa, gdje se spominju kao potencijalni kupci čak i neki bliski Viktoru Orbanu, Peruško iznosi sljedeće bitne detalje oko odabira kupca:

– Mi smo počeli s ispitivanjem tržišta. Tko god bude kupio Belje, VUPIK i PIK Vinkovci će ostati strateški partner Fortenovi jer će nam biti najveći dobavljač svinjskog mesa za PIK Vrbovec. Taj kupac mora biti strateški prihvatljiv, mora dati dobru cijenu i u kombinaciji toga ćemo se odlučiti kome prodati. Vodit ćemo računa da taj novi kupac održava zaposlenost, da je netko tko je sposoban provoditi investicije, zaključuje Peruško.

Osvrnuo se i na arbitražni postupak u Washingtonu koji protiv Foretenove vodi Ivica Todorić.

– Ja ne vidim gdje je taj novac za koji je on oštećen. Ako on i dobije novac, taj novac će doći u nizozemsku firmu – onda će ona to vratiti u Agrokor projekte, a Agrokor projektima je glavni vjerovnik – Fortenova, kazao je.

Gazda Ivica Todorić reagirao je na gostovanje Fabrisa Peruša u emisiji “Nedjeljom u dva”.

“Plenkovićev “povjerenik” u Agrokoru Peruško gostovao je danas u Nedjeljom u 2 i ponovio laži svojih nalogodavca

Vrlo kratko o tome – Fabris Peruško je kriminalac koji je potpisao dokumentaciju koja je prouzročila više milijardi EUR-a štete za dionike u Agrokoru i za samu Republiku Hrvatsku (kao što je kriminalna Nagodba i ostalo). Peruško kaže da mu to nije problem i da će mirno spavati. Poručujem mu da se i u zatvoru može “mirno spavati”.

Najveći dio ovog današnjeg izlaganja je laž koju njegovi nalogodavci Plenković i grupa Borg ponavljaju od prvog dana, pa niti nema smisla trošiti vrijeme da to ponovo komentiram.

Mogu samo poručiti da će sve te njihove laži biti oborene već tijekom ove godine, a Fabris Peruško i njegovi nalogodavci će pred Kaznenim sudovima odgovarati za kriminal u Agrokoru koji su izvršili u okviru zločinačkog udruženja.

Hrvatska javnost može biti mirna jer ćemo svu tu žgadiju vrlo brzo pomesti i privesti pred lice pravde”, istaknuo je Todorić.

Foto: Hina