Gazda se javio iz dvorca: Plenković je protuzakonito dao Rusima moj Agrokor, a Fortenova je zrela za stečaj

Gazda se javio iz dvorca: Plenković je protuzakonito dao Rusima moj Agrokor, a Fortenova je zrela za stečaj

Danas imamo šeika, prije smo imali gazdu. Premda se ispostavilo da Saif bin Alketbi uopće nije šeik, ali to je sada manje važno. Prvi put otkada se saznalo da je investitor iz Dubaija kupio 43% Fortenove, čut ćete što o tome misli nekadašnji vlasnik i osnivač Agrokora Ivica Todorić. S njim je danas u Kulmerovim dvorima razgovarala Silvana Menđušić.

Pitanje svih pitanja u razvoju priče oko Fortenove je tko je zapravo sada vlasnik 43 posto kompanije? I je li čovjek s Arapskog poluotoka paravan za ruski kapital? Niti Ivica Todorić nije siguran. Kaže da u ovom trenutku još ne možemo znati, javlja RTL.

“Nama se dogodila situacija da te neke transakcije i vlasništva koje su se dešavale, su išle mimo hrvatskih državnih institucija, mimo njihove kontrole… Prvo dolazi Mađar i Mađar se pojavljuje i pokušava otkupiti. Ne dobiva izgelda sve suglasnosti. Pa se govorilo o gospodinu Vujnovcu. Onda da su mirovinski fondovi. Pa on zajedno s mirovinskim fondovima. Pa se sad pojavio odjedanput šeik”, nanizao je kratak redoslijed događanja i nastavio:

“Mi danas imamo kaos. A zašto? Zato jer hrvatske nadležne službe nisu radile posao. E, sad su se sjetile, sad okolo hodaju i gledaju di je šeik, kaj je ovaj, dolazi nekakav gospodin Borojević i on sam kaže da je pomogao šeiku. I sad da bi ga ocrnili. Sad veli da je bio unutra u Nadzornom odboru, pa da je dobio toliko novaca za NO, pa da je svom sinu organizirao prodaju Agrokorovih zemljišta… A nitko ne govori o ostalima koji su sjedili tamo u Nadzornom odboru šta se dešava.”

Todorić se potužio na to da nadležne državne službe, kako je rekao, ne funkcioniraju i ne rade. On vidi rješenje: “I sad kad smo se našli u takvoj situaciji, umjesto da država povlači poteze, državničke poteze u interesu hrvatske države, (oni) imaju Lex Agrokor, mogu njega upotrijebiti. Ili stečajni zakon, jer Fortenova je zrela za stečaj.”

Todorić je već ranije spominjao da je bilanca Fortenove loša, spominjao je dug od 18 milijardi kuna: “Pa pogledajte bilance i umjesto da provedu stečaj, da svi dioničari ostanu bez svega i da provedu jedan pravedan stečaj i da nemamo nekakvih šeikova.”
Todorić ima što reći i na izjave premijera Andreja Plenkovića prema kojem je sav problem sa Sberbankom suštinski posljedica njegovih poslovnih odluka, tako i kredita:

“Da, da ja ću vama reći ovako. Plenković nije smio u nagodbi raditi pritiske i Rusima dati (niti jedne) kune, ni jedne dionice. On je protuzakonito, protiv naših zakona, protiv svjetskih zakona, svih zakona, progurao da je u nagodbi Sberbanka dobila 43,2 posto, VTB 7 posto. To je bilo protuzakonito.”

“To je jedni pravi poslovni potez. Oni su mogli pod utjecajem ne znam koga donijeti takvu odluku. Ali ova njihova odluka je potpuno logična, jer ja vam govorim da hrvatska država može povući potez i hrvatska država može poništiti dionice koje su danas u vlasništvu bilo koga vani, i firmu ovdje dati stečajnom upravljitelju. Da je slučajno mirovinski fond u to uložio, ostao bi bez dionica kao što su prije ostali bez dionica.”

Složio se s usporedbom s onime što se dogodilo s udjelima hrvatskim mirovinskih fondova u prošle godine prodanom Ledu. Na pitanje kako on financira opsežne sudske sporove koje vodi, ostao je pri svome odranije, da ga financiraju strani fondovi: “Moji su pravnici ugovorili vani s fondovima i oni financiraju.”

I, za kraj, što kaže što misli, hoće li vlasnik ipak biti “šeik”?

“Ma, kakav šeik, ma kakav šeik…”

Foto: Hina