JOSIP ČOP EKSKLUZIVNO GOVORI ZA TELESKOP: Tko je kriv što je NK Zagreb završio u četvrtoj ligi

JOSIP ČOP EKSKLUZIVNO GOVORI ZA TELESKOP: Tko je kriv što je NK Zagreb završio u četvrtoj ligi

Legenda NK Zagreba Josip Čop u ekskluzivnom razgovoru za Teleskop govorio je o tome kako je nekad slavni i popularni klub dospio u četvrtu ligu. Ovakav neviđeni pad nikada se ne bi dogodio da u tome nije aktivno sudjelovao bivši gradonačelnik Milan Bandić i njegovi ortaci koji su bacili oko na atraktivne nekretnine.

Kako se osjećate kada vidite da se vaš Zagreb natječe u četvrtoj ligi?

Moram, iskreno, priznati da niti ne znam u kojoj se ligi natječe NK Zagreb. Kada se prisjetim da je Zagreb igrao s Dinamom, Hajdukom, Partizanom, Zvezdom, Veležom, Olimpijom…, a nakon osamostaljenja s najjačim hrvatskim klubovima nestvarno mi zvuči informacija da se NK Zagreb natječe u četvrtoj Hrvatskoj ligi


Zašto je Zagreb došao na ovako niske grane?

Zagreb je na ovako niske grane mogao doći samo zbog naklonosti svih institucija RH na lokalnoj i nacionalnoj razini. S nekolicinom veterana NK Zagreb bio sam na Skupštini Kluba kada je Medić izabran za predsjednika Kluba. Kod jedne točke dnevnog reda digao se čovjek i rekao da sam sebe predlaže na mjesto predsjednika Kluba. Članovi NO NK Zagreb su zaključili da Statut Kluba ne priječi takvu situaciju i nakon glasovanja je ta osoba, Medic, bio izabran na to čelno mjesto Kluba. Dan ili dva nakon tog događaja osobno sam pisao žalbu Gradskom uredu opće uprave u kojoj sam evocirao događanja na Skupštini Kluba s naglaskom da su u procesu glasovanja sudjelovalii članovi NO Kluba, što je i protustatutarno i nije zakonito. Nakon više od mjesec dana dobio sam odgovor u smislu “da ako glasovi NO Kluba
nisu bili odlučujući u formiranju većine u samom procesu glasovanja za donošenje odgovarajuće odluke da se glasovanje i odluke donesene tim glasovanjem smatraju punovažećim.”
Naknadno smo saznali da su Medić i g. Bandić u nekim rodbinskim vezama, a kad znamo da je Gradski ured donosio riješenja ili odluke koje je “amenovao” g. Bandić sve oko ove priče je kristalno jasno.


Kakva je uloga bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i njegovog prijatelja Dražena Medića?
Kako se moglo dogoditi da Medić raspolaže vrijednim kompleksom Zagreba kao da je njegovo privatno vlasništvo?

Institucije, lokalne i državne razine, dozvolile su, unatoč brojnim dopisima, dokazima, i izjavama da se Medić ponaša kao isključivi vlasnik Kluba.
Privatizirao je i Klub i Veslačku. Nije to neobično jer su, ponavljam, gradska i državna tijela, dozvolila da jedan čovjek bude i trener i predsjednik i Skupština i Nadzorni odbor Kluba. Kranjčevićevu su izgubili, Veslačku privatizirali. Po nekim saznanjima čovjeku bi, sukladno zakonskoj regulativi RH trebala biti zabranjena bilo kakva aktivnost u sportu.

Kako je i dalje obnaša, netko sigurno zna. Nije li čudno da svi dosadašnji apeli, ne samo bivših igrača Kluba već i ljudi bližih ili manje bližih sportu, nisu uspjeli pokrenuti nadležne institucije da konačno utvrde o čemu se radi.

Navodne milijune koje mu je dužan Klub treba jako oprezno i pomno utvrditi i ispitati i to bi trebalo napraviti što prije. Da li u pozadini uništenja Kluba stoji zemljište ,o čemu se govori više od desetljeća, treba ispitati. Lako je moguće da je to lajt motiv mnogih koji su već stekli dovoljno iskustva tijekom mnogobrojnih privatizacija, pretvorbi i drugih prljavih radnji kojih se naš čovjek nagledao u posljednjih tridesetak godina.


Je li vas razočarao  gradonačelnik  Tomislav Tomašević zato što ništa nije poduzeo? Što je trebao poduzeti?

Gradonačelnik Tomašević, nažalost, ima previše briga i problema da bi se bavio jednim tako, za puno njih, nevažnim problemom. Zagrepčani, nažalost, nisu pokazali empatiju i brigu za “Klub koji se voli”. Nažalost, grupa veterana i poneki građanin puno je premalo da se pitanje NK Zagreba stavi pod neko povećalo ili pod svijetlo reflektora. Naprosto je žalosno da se građani našeg Grada ponašaju kao da u Gradu nikad nije bio ni postojao još jedan prvoligaš.


Kako vidite rješenje za NK Zagreb i kompleks Zagrebello?

Za iznalaženje rješenja za i oko NK Zagreba prije svega treba raščistiti imovinsko pravne i financijske probleme ili dubioze koje se vežu uz Klub. Treba napraviti ozbiljno dubinsko snimanje i pročešljati sve poslovne odluke, kao i kompletno poslovanje, unatrag 15 ili 20 godina, a naročito od trenutka kada je Klub preuzeo Medić. To, naravno, uključuje sve poslovne i sportske aktivnosti i u Kranjčevićevoj i Veslačkoj. Klubu treba zabraniti natjecanje u seniorskoj kategoriji do trenutka provođenja svih izvida i donošenja zakonskih riješenja temeljem kojih bi se predvidjela budućnost Kluba.

Svakako treba nastaviti natjecanja svih mladih dobnih kategorija uz obavezu da neko Gradsko tijelo kontrolira stručni rad i nadzire potrošnju novca. Na taj bi se način, nakon svega provedenog, Klub, očišćen od svega lošeg i negativnog, počeo natjecati od neke razine i na zdravim nogama, na svom stadionu i to u Kranjčevićevoj igrao prvenstvene, a u Veslačkoj, svom trenažnom centru, razvijao i odgajao mlade igrače, nade, NK Zagreba.

Na slici: Josip Čop