Geopolitička analiza Nenada Bakića: Evo tko će biti najveći pobjednik rata u Ukrajini

Geopolitička analiza Nenada Bakića: Evo tko će biti najveći pobjednik rata u Ukrajini

Nenad Bakić je komentirao rat u Ukrajini.

“Na koncu bi Zapad mogao imati ‘Marshalov plan’ za Ukrajinu, a Kina za Rusiju. Šalim se, ali Rusija bi lako mogla postati ovisna o Kini. Novost je da se ova invazija vodi uz tviterizaciju i utjecaj ‘otvorene mreže’ / roja (tviterizacija + mediji) koja utječe na politiku u povratnoj samoosnažujućoj vezi.

Međutim, ovdje za sada postoje neki ozbiljniji circuit brakeri nego kod pandemije kada je roj (koji je uključivao i Znastvenike i neke druge aktere) lako stjerao politiku u smjeru kineskog radikalnog alternativnog modela. Iako je mreža luda za zabranom letenja iznad Ukrajine (mnogi smatraju da je III sv. rat opravdan ako bi se time ‘spasio bar jedan život’), NATO je za sada to odbio.

Nažalost, uz tragičan gubitak života i ljudsku patnju u Ukrajini, najveći gubitnik će biti radnička klasa na Zapadu i siromašni dio svijeta, čije novo ‘peglanje’ je počelo. Laptop klasa na Zapadu (koja uglavnom čini roj otvorene mreže) će velikim dijelom navijati za eskalaciju sukoba, isti oni koji su bilo za lockdown i gaženje ljudskih prava jer ih to nije kačilo, štoviše – mnogima je pogodovalo.Neistina je da u pandemiji nije bilo pobjednika.

Pobijedila je Kina, svi koji prosperiraju od digitalne transformacije (uklj. medije), big pharna i top politički ešaloni. Bojim se da će i ovdje Kina biti pobjednik. Otvorena mreža / roj radi točno ono što njoj odgovara, kao što je bilo i u pandemiji”, ističe Bakić.

Foto: Hina