Glas naroda pokopao kontroverznog Ivana Turudića: Potpuno je ovisan o HDZ-u, loš je sudac, štiti će Plenkovića i stranku, druži se sa sumnjivim tipovima

Glas naroda pokopao kontroverznog Ivana Turudića: Potpuno je ovisan o HDZ-u, loš je sudac, štiti će Plenkovića i stranku, druži se sa sumnjivim tipovima

Što građani misle o Ivanu Turudiću na čelu DORH-a? Rezultati ekskluzivnog istraživanja Promocije plus za RTL pokazuju da je za izbor Turudića tek svaki peti anketirani.

Praktično svaki drugi ispitanik je protiv Turudića na mjestu glavnog državnog odvjetnika, točnije njih 48,1 posto. Četvrtina ispitanika (24,4 posto) niti podržava niti ne podržava Turudića na čelu DORH-a, a tek 19,1 posto ih Turudiću daje podršku. Ostali ispitanici (8,5 posto) ne znaju ili ne žele odgovoriti.

Istraživanje je ispitalo i iz kojeg razloga ispitanici podržavaju Turudića na na čelu DORH-a. Više od trećine njih (34,3 posto) navodi da je riječ o sucu s velikim iskustvom. Petina ispitanih (20,3 posto) smatra da je ugledan, a najboljim kandidatom Turudića smatra 14 posto ispitanika. “Prijedlog je premijera kojeg podržavam”, razlog je podrške za 5,2 posto ispitanika, javlja net.hr.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Karolina Vidović Krišto: Milanović je kukavica. Ne objavljuje SOA-ino izvješće o Turudiću iz 2017. jer se boji Plenkovića koji zna njegove lopovluke

Što se tiče ostalih razloga podrške, 5 posto ispitanika navodi da Turudić ima autoritet. Ispitanici zatim navode da je bio dragovoljac Domovinskog rata i da je blizak HDZ-u, njihovoj stranci.

Trećina ispitanika (32,5 posto) koji ne žele vidjeti Turudića na čelu DORH-a zaključuje da je stranački pristran i sklon HDZ-u. Gotovo petina (18,9 posto) navodi da ga premijer Andrej Plenković i HDZ predlažu jer očekuju zaštitu od optužbi i progona. Oko 18 posto ispitanika tvrdi da je Turudićev “grijeh” to što je blizak s ljudima koji su u sukobu sa zakonom. Da je Turudić loš sudac i da ga zanima samo vlastita promocija smatra 12,9 posto ispitanika.

Oko 9 posto ispitanika (8,8 posto) navodi da se slaže s predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je žestoko protiv Turudića i smatra ga sigurnosno opasnim. Njih 7,2 posto kao razlog nepodrške navodi činjenicu da se Turudić zalaže za kažnjavanje curenja informacija iz istraga, odnosno da podupire “Lex AP”.

Više od polovice građana, odnosno njih 53 posto, navodi da će Turudić biti ovisan o politici i drugim akterima iz javnog, gospodarskog i društvenog života. Petina ispitanika (20,7 posto) vjeruje da će biti osrednje neovisan. Samo 16,2 posto ispitanika smatra da će Turudić biti neovisan u svom radu. Ostali ne znaju ili ne žele odgovoriti (10.2 posto).

Neovisno i učinkovito pravosuđe, ne samo na papiru, temelj je razvijenog društva. Građani bi u njega trebali imati povjerenje. Kod nas ga, prema svim istraživanjima, i dalje nemaju.

Foto: Hina