“Glas poduzetnika” sasjekao Plenkovićeve mjere: Šalje pogrešnu poruku

“Glas poduzetnika” sasjekao Plenkovićeve mjere: Šalje pogrešnu poruku

Nije dovoljno, nije reformski i nije hrabro, to o vladinoj pomoći misli Udruga glas poduzetnika. U studiju RTL-a o mjerama je govorio predsjednik Udruge Glas Poduzetnika, Dražen Oreščanin.

“Nismo zadovoljni, očekujemo da cijene budu usklađene i za građanstvo i za gospodarstvo. Očekujemo reforme. Dobili smo ustvari, unatoč mekim dobrim potezima, vatrogasnu mjeru i dijeljenje novaca vrlo široko”, rekao je Oreščanin.

Na pitanje što nije dobro, istaknuo je izostanak reformi.

“Nije dobno ni što veliki poduzetnici koji koriste više energije će plaćati tri puta veću cijenu energije. To je ustvari poruka koju RH šalje svima koji se bave industrijom ili proizvodno – da će tu plaćati više nego drugdje u svijetu”, rekao je.

Kazao je kako će se ovaj problem ipak dobrim dijelom riješiti za male, no i kako će ukupnu cijenu povećati razne mrežarine, trošarine i drugi troškovi koji će povećati ukupnu cijenu.

A zadovoljni nisu i jer nisu donesene mjere za plin.

“Plin je u odnosu na isto vrijeme prethodne godine praktički za poduzetnike skuplji 400 posto, a za male i srednje i sto tako i za proizvodnju i za usluge. Njima su ti iznosi prilično neizdrživi. Čeka se nešto što će bite doneseno na razini EU, ali to se mora riješiti čim prije kako bi se osigurao opstanak brojnih malih poduzetnika”, rekao je Oreščanin.

Od dobrih stvari nabrojao je porezne olakšice za prigodne nagrade, za korištenje privatnih automobila službeno, što će omogućiti vlasnicima firmi da nagrade ljude. No, njih možda neće moći svi koristiti.

“S obzirom da su povećani troškovi i sirovina i energije, to će svakako pomoći, ali suštinski bi pomogle samo reforme, da se PDV smanji kao općenita stopa s 25 na 22 ili 20 posto. Isto tako da se smanji porez na dohodak i da se smanje doprinosi za mirovinsko i za zdravstveno osiguranje”, rekao je.

O najavljenom porezu na ekstra profit kaže da se radi o prilično mutnoj situaciji.

“Taj porez je ustvari najavljenu EU za tvrtke koje je bave energetikom. Neke od njih proizvode energiju na plin i na fosilna goriva, ali neke se baziraju na nuklearnoj energiji i hidroelektrane. Kako se cijene određuju na tržištu jednako za sve, one koje imaju više obnovljivih izvora ustvari imaju manju proizvodnu cijenu i na tom temelju ostvaruju profite. Kod nas u Hrvatskoj toga nema. Jedini proizvođač energije je HEP, Ina je isto ostvarila velike profite, vjerojatno će jedino oni plaćati taj porez na ekstraprofite”, zaključio je Oreščanin.

Foto: Hina