Glavni tajnik HDZ-a i Plenkovićev prijatelj opraštao dugove: Kako je stan Zvonimira Frke Petešića obnovljen u rekordnom roku

Glavni tajnik HDZ-a i Plenkovićev prijatelj opraštao dugove: Kako je stan Zvonimira Frke Petešića obnovljen u rekordnom roku

Frka oko stana Zvonimira Frke Petešića u centru Zagreba otvorila je Pandorinu kutiju o poslovanju tvrtke Državne nekretnine. Bivša zaposlenica kaže da je dobila otkaz jer je ukazivala na nepravilnosti u toj firmi.

“Prijavljivala sam činjenicu da postoji puno državnih prostora i stanova za koje se uopće nije naplaćivalo korištenje, prijavljivala sam da postoje ugovori o zakupu koji se nisu fakturirali, da se besplatno koriste prostori, to su bili glavni razlozi i naravno postojale su situacije da su moji nadređeni štitili određene osobe i to su glavni razlozi mojih prijava”, kaže Maja Đerek, bivša zaposlenica Državnih nekretnina, javlja N1.

Iz Državnih nekretnina uzvraćaju prvostupanjskom presudom – kažu da njihova bivša zaposlenica kontinuirano iznosi neistine nakon otkaza da bi bolje prošla na sudu te se nakon godinu i pol stavlja u ulogu zviždačice.

“Godinu i pol dana od pokretanja sudskog spora tvrdi da razlog njezinog otkaza nije skrivljeno ponašanje već prijave koje je podnosila. Neistine koje iznosi gđa Đerek demantirane su u prosincu 2021. pravomoćnim drugostupanjskim rješenjem Županijskog suda kojim je utvrđeno da Maja Đerek nije dokazala da je izvršila unutarnje ili vanjsko prijavljivanje nepravilnosti ili nezakonitosti u radu Državnih nekretnina te da isto nije razlog njezinog otkaza”, kažu iz Državnih nekretnina.

Slično ponavlja i ministar državne imovine koji nema namjeru provjeravati optužbe. Na tragu premijera – čudno mu je kako se sve događa baš sad.

“Zašto sada ta medijska inicijativa? Gospođa Đerek, 20. rujna 2020. godine dobiva otkaz zbog nepoštivanja radnog prava. Redovni otkaz nakon niza opomena, internih procesa koje je vodila tadašnja i sadašnja direktorica, gospođa Sabo. Ne želim komentirati nešto što je u ovom trenutku predmet sudskog spora”, kaže Darko Horvat. Ministar se ne osvrće ni na tvrdnje Maje Đerek u intervjuu Nacionalu da je bivši državni tajnik ministarstva državne imovine, a sada glavni tajnik HDZ-a i premijerov prijatelj Krunoslav Katičić, više puta intervenirao da neki zakpuci državni ne plate najama – pri tome se pozivajući i na šefa Sabora. No, Gordan Jandroković mrtav-hladan priznaje da je bilo tako.

“Meni se obratio gospodin koji je bio u u najmu tog prostora. Rekao mi je da plaća najam, a da istovremeno lokal nije spojen na struju, dakle nije priveden svrsi. Nakon toga, budući da mi nije logično da se plaća najam ako lokal nije u funkciji, obratio sam se tadašnjem državnom tajniku za državnu imovinu, gospodinu Katičiću s tom problematikom. Ako su građani nezadovoljni postupanjem države, moje je kao zastupnika da o tome informiram nadležne u državnoj upravi i ja sam to učinio. Nikakvog pogodovanja niti lobiranja, nije bilo nego me isključivo zanimala informacija je li točno to što mi je čovjek koji je u najmu lokala rekao. Nije nikakav moj kum nego čovjek kojeg ja poznajem”, tvrdi Jandroković.

Naposljetku dodaje: “Nije član HDZ-a, to je osoba koja se bavi ugostiteljstvom, koja je bila u najmu tog prostora, ima i druge gospodarske objekte. Imate ime lokala, obratite se njemu, ne mogu ja u njegovo ime govoriti.”

Smatra da nije prešao granicu kada se obratio Katičiću. “Morao sam upozoriti nadležnu osobu da imam takav prigovor. Da se nešto događalo mimo zakona, vjerojatno čovjek ne bi bio ovršen”, kazao je.

Zviždačica iz Državnih nekretnina ponešto zna i o stanu Marija Banožića kojeg je kaže sam birao, a njezine ga kolegice namještale, kupile čak i glačalo.

I dok Đerek trvdi da to nije praksa, ministar Horvat novinare poziva da postanu dužnosnici i da će im on, bude li ministar, ponuditi isto.

Oporbenjacima koji i sami stanuju u državnim stanovima ukoliko nisu iz Zagreba ovakva objašnjenja ne drže vodu i u svemu vide pogodavanje HDZ-ovcima.

O stanu Frke Petešića s početka priče zviždačica Đerek čula je da je ekspresno obnovljen samo mjesec dana nakon potresa i kaže da to ne može biti slučajno – ali predsjednik Republike zna više. A njih je, raspakirao poput bajadere čiju je proizvodnju posjetio i sažeo u jednu rečenicu. “Čovjek parazitira na našoj grbači, na našoj grbači. To je kazneno djelo s vrlo visokom svijesti o tom djelu. On ovdje prebiva glavom, bradom i lisnicom. Frka je Zagrepčanin i ovo što je napravio je nevjerojatno”, kaže Milanović i dodaje da zbog svega i sam razmišlja prijaviti se na adresama gdje mu je djedovina i tražiti državnu rezidenciju. “Razmatrao sam Senj, tamo je na groblju dosta mojih, neki su i u moru, Glavice, Sinj, konjska ergela, mogu se i među konje prijaviti.”

Inače, Uredba kojom se uređuje dodjela stanova dužnosnicima i po kojoj se postupa iako je izvan snage donesena je u doba Vlade Zorana Milanovića 2013. godine.

Foto: Hina