Odlučna Poljska: Počela graditi veliku metalnu ogradu na granici s Bjelorusijom

Odlučna Poljska: Počela graditi veliku metalnu ogradu na granici s Bjelorusijom

Poljska je u utorak počela graditi novu ogradu na granici s Bjelorusijom kako bi spriječila ulazak ilegalnih migranata, što je lani bilo uzrok krize između Varšave i Minska.

“Gradilišta su u utorak predana voditeljima”, rekla je za AFP glasnogovornica granične straže, satnica Krystyna Jakimik-Jarosz.

Nije htjela otkriti mjesto na kojemu su počeli radovi. “Bjeloruske službe samo to čekaju kako bi onamo poslale skupine migranata, pa iz sigurnosnih razloga ne otkrivamo točnu lokaciju”, rekla je, javlja Novi list.

Metalna ograda duga 186 km, što je gotovo polovina ukupne dužine granice (418 km), bit će visoka pet i pol metara, dodala je.

Ograda će biti opremljena kamerama i detektorima kretanja koji će graničnim stražarima pomoći da spriječe ilegalne prelaske, rekla je satnica Jakimik-Jarosz.

Ograda koja će stajati oko 353 milijuna eura treba se završiti u lipnju.

Projekt je potaknuo zabrinutost aktivista za ljudska prava i za zaštitu okoliša. Prvi strahuju da migranti koji bježe pred sukobom neće moći predati zahtjev za azil, a drugi od njegova lošeg utjecaja na floru i faunu na šumskom području uz granicu.

“Učinit ćemo sve da šteta za okoliš i za životinjski svijet bude najmanja moguća”, rekla je glasnogovornica granične straže.

Europska unija pruža potporu Poljskoj i oštro kritizira Bjelorusiju. Poljska vlada je sa svoje strane odbila prijedlog Bruxellesa da europska agencija Frontex sudjeluje u nadzoru granice. Usto je donijela zakon po kojemu može vraćati ilegalne migrante ne čekajući da zatraže azil.

Foto: Hina