Glavni urednik portala Direktno: Faktograf je cenzor, a ne fact-checker

Glavni urednik portala Direktno: Faktograf je cenzor, a ne fact-checker

U očekivanju rezultata natječaja Agencije za elektroničke medije o uspostavi mreže hrvatskih fact-checkera, odnosno sustava provjere točnosti informacija, pogledajmo kako taj posao radi portal Faktograf, kao partner, a mnogi bi rekli i ‘cenzor’ najpoznatije svjetske društvene mreže Facebook.

Faktograf, koji je u početku bio zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva i nevladine organizacije GONG, za sebe tvrdi da je objektivan i nepristran, no kritike na njegov rad najčešće dolaze s desnog političkog spektra te skupina i pojedinaca sklonih teorijama zavjere.

Je li Faktograf objektivan i politički neutralan? Zaključak donesite sami. Naime, na glavnoj stranici Faktografa u petak je bilo vidljivo 25 tekstova, piše Darko Markušić, glavni urednik portala Direktno.

Čak sedam od njih opremljeno je s fotografijama istaknutih HDZ-ovaca, od premijera Andreja Plenkovića, do HDZ-ovih saborskih zastupnika ili gradonačelnika. Na naslovnoj stranici Faktografa nema nijednog teksta koji bi ispravio netočnost ili ukazao na nepravilnost bilo kojeg oporbenog političara, od SDP-a do MOST-a ili Domovinskog pokreta. Ostali tekstovi Faktografa odnose se na teorije zavjere, vanjsku politiku ili radno zakonodavstvo.

U objavama vezanim uz rusku agresiju na Ukrajinu vidljiv je jasan proruski stav.

U rubrici Faktografa pod povećalom od siječnja do svibnja 2023. objavljeno je 45 tekstova. Od njih se u njih 10 ukazuje na pogreške u izjavama ili odlukama HDZ-ovaca, jedan tekst se odnosi na kritiku MOST-a i Možemo u Zagrebu, a ostali na ekonomska pitanja, teorije zavjere i vanjsku politiku.

U rubrici ocjena točnosti gdje se vrednuje istinost pojedinih izjava u istom razdoblju od početka godine objavljeno je 36 tekstova na stranicama Faktografa. Ukazuje se na netočnost i lažne informacije u izjavama članova HDZ-a u čak 20 tekstova, tri se odnose na MOST, po jedan na Domovinski pokret, Hrvatske suvereniste i pomalo zaboravljene eurozastupnike  Ivana Vilibora Sinčića i Mislava Kolakušića, a ostali se odnose na gospodarska pitanja, teorije zavjere i vanjsku politiku.  I da u jednom tekstu se djelomično ispravlja SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i to je to što se SDP-a tiče.

SDP-ovci, zastupnici Možemo i ostali s lijevog spektra, prema Faktografu, govore isključivo istinu ili njihove izjave i javni nastupi ne zaslužuju nikakav komentar? Pa čak i osebujni nastupi hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića spominju se svega jednom i to u kontekstu Mađarske i Viktora Orbana kojeg Faktograf naravno kritizira.

U rubrici razotkriveno dominiraju ekonomske vijesti i vijesti iz svijeta, te razobličavanje teorija zavjere. Vrhunac su vijesti kojima se između redaka brani ruske stavove, pa tako primjerice se opširno obrazlaže da ne postoje dokazi da je Edward Snowden, koji je pobjegao u Rusiju, ruski agent, o čemu je ranije pisao i portal Direktno kao jedan od rijetkih hrvatskih medija.

Vrhunac licemjerja Faktografa, koji u svom zaglavlju ističe, kako se drži samo činjenica jest najnovija podjela medija, gdje portale s kojima se ne slaže, a koji kritiziraju Faktograf i primjerice Novosti Srpskog narodnog vijeća naziva ‘rubnim medijima’, odnosno onima koji “rade isključivo u svrhu klikova i zarađivanja…”, kazala je svojedobno jedna od urednica Faktografa. Takve podjele nema u hrvatskom zakonodavstvu.

Možda bi stvarno trebalo medije dijeliti na one koji zarađuju na tržištu i one koji novac dobivaju iz državnog proračuna poput spomenutih Novosti ili pak novinare percipirati kao nekad u komunističkoj Jugoslaviji kao društveno-političke radnike koji su služili kao poluga vladajućoj kasti da drži pod kontrolom javnost. Upravo tako očigledno današnji Faktograf vidi svoju ulogu, kao društveno-političke radnike koji služe stvaranju percepcije javnosti kako je jedino ispravna lijeva politička opcija. Drugim, riječima, Faktograf, kao i jedan dio nevladinog sektora, možemo nazvati mladim ‘skojevcima’ koji pripremaju povratak na vlast SDP-a i lijeve političke opcije, a sve s desnog političkog spektra im predstavlja opasnost i da se njih pita valjalo bi ‘ograničiti ili neutralizirati’. Stoga bi Faktograf, njegovim rječnikom, mogli nazvati ne samo rubnim medijem, već neobjektivnim i ideološki pristranim. Sve ono što jedan Fact-checker ne bi trebao biti. Na žalost.

Naslovna fotografija: Glavni urednik Faktografa Petar Vidov

Foto: N1