Gordan Lauc komentirao perfidni postupak Hrvatske liječničke komore: Kako me napada pandemijski marketing

Gordan Lauc komentirao perfidni postupak Hrvatske liječničke komore: Kako me napada pandemijski marketing

Znanstvenik Gordan Lauc komentirao postupak Hrvatske liječničke komore koja ga je optužila za nadriliječništvo i činjenicu da je ta informacija objavljen tek jučer. Laucovo razmišljanje prenosimo u cijelosti.

“Dok smo sinoć Vlatka i ja u dobrom društvu slavili desetu obljetnicu tvrtke prostoria ltd, pandemijski marketing je ispalio još jedan plotun topničke pripreme na mene. U nedostatku bilo kakvih objektivnih argumenata, samo su produljili niz praznih uvreda. Nakon što sam prethodno u nekim medijima proglašen šarlatanom, kvaziznanstvenikom, nestručnjakom, seksistom, homofobom, šovinistom i nacionalistom, sada sam doznao da sam još i nadriliječnik

.Malo teže shvaćam zašto je krajem rujna u petak u 17:40 poslano priopćenje u kojem obavještavaju javnost da su još u srpnju od premijera tražili da me izbaci iz Znanstvenog savjeta i da je on taj zahtjev javno odbio, no ja doista nisam medijski stručnjak i ne bih se upuštao u dublju analizu.Kako javnost često miješa neke stručne pojmove, ipak ću pojasniti jednu stvar. Medicina je struka. Završenim studijem medicine liječnik dobiva licencu da može liječiti ljude i to mora raditi u skladu sa smjernicama koje usuglašava struka.

U liječenju pacijenata liječnik ne ismije eksperimentirati, istraživati, ili isprobavati neke svoje ideje, već mora poštivati usuglašene i odobrene procedure liječenja. S druge strane, znanost je nešto drugo. Znanstvenici eksperimentiraju, istražuju, analiziraju svoje ideje i traže put prema istini. U medicini znanost je uvijek najmanje pet do deset godina ispred struke. Ova pandemija je svima bila nešto potpuno novo i nisu postojale nikakve smjernice i usuglašeni stavovi kako postupati. Zbog toga je tu glavnu riječ vodila znanost, a ne struka.

Mi znanstvenici smo trenirani da istražujemo nepoznato, dok su liječnici obavezni pratiti smjernice i ljude liječiti na temelju postojećeg usuglašenog znanja. Na početku nismo znali gotovo ništa o ovom virusu, no upravo zahvaljujući znanosti danas ipak ponešto i znamo (iako naravno još uvijek daleko više ne znamo, nego što znamo). Već skoro šest godina ja vodim nacionalni Znanstveni centar izvrsnosti u personaliziranoj brizi za zdravlje. Hrvatska ima tri takva centra u medicini, a ja vodim jedan od ta tri.

Mi ne liječimo pojedinačne pacijente, no ugovaranjem tog znanstvenog centra izvrsnosti krajem 2015. godine država mi je doslovno dala zadatak da radim to što radim zadnjih godinu i pol dana u ovoj pandemiji. Ne samo da mi je dala zadatak, već mi je i platila 5 milijuna eura da to radim (naravno ne meni osobno, već čitavom timu od stotinjak znanstvenika s deset znanstvenih institucija u Hrvatskoj – ja samo vodim i koordiniram aktivnosti). Ružno je čitati uvrede na naslovnicama medija, no istina je na mojoj strani i to je nešto što pandemijski marketing ne može promijeniti”, isitče Lauc.

Facebook Comments