Gordan Lauc o cijepljenju zdravih i mlađih od 50 godina: Je li tih 0,5% razlike u broju preminulih vrijedno svog ovog kaosa?

Gordan Lauc o cijepljenju zdravih i mlađih od 50 godina: Je li tih 0,5% razlike u broju preminulih vrijedno svog ovog kaosa?

Gordan Lauc ponovno je pisao o tome treba li cijepiti zdravu populaciju mlađu od 50 godina. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“98% svih preminulih od i sa COVID-19 u Hrvatskoj bilo je starije od 50 godina, dakle cijepljenje apsolutno svih mlađih od 50 godina (kao i bilo koje druge mjere usmjerene na tu populaciju) može umanjiti konačan broj umrlih za najviše 2%. No COVID-19 je već preboljelo više od polovine populacije, dakle efekt cijepljenja može biti najviše 1%.

A cjepiva nisu 100% učinkovita, dakle manje od 1%. Osim toga, velika većina preminulih koji su bili mlađi od 50 godina nisu bili zdravi. Temeljna logika i pučkoškolska matematika pokazuju da cijepljenje svih zdravih koji su mlađi od 50 godina na broj preminulih može utjecati s najviše oko 0,5% (vjerojatno i dosta manje). Je li tih 0,5% razlike u broju preminulih vrijedno svog ovog kaosa?

Samo prvi tjedan testiranja necijepljenih u javnom sektoru koštat će nas oko 40 milijuna kuna. Kad bismo ih pametno uložili, tih 40 milijuna kuna moglo bi spasiti više života mladih i zdravih nego što ih teorijski može ubiti COVID-19. A to je samo prvi tjedan…Do nedavno je naš pristup pandemiji bio jedan od najrazumnijih u Europi. Nakon ovih zadnjih odluka nažalost napuštamo klub razumnih zemalja…

P.S.U konačnici ćemo se svi zaraziti. Nema načina da to spriječimo. “Mjere”, kako nametnute, tako i osobni oprez, samo mogu trenutak zaraze odgoditi nekoliko tjedana, ili mjeseci. Jedini način za umanjenje osobnog rizika teškog oblika bolesti je cijepljenje. Za sve starije i one narušenog zdravlja to je iznimno važno”, ističe Lauc.