Gordan Lauc o omikronu: Evo zašto za sada možemo biti optimistični

Gordan Lauc o omikronu: Evo zašto za sada možemo biti optimistični

Gordan Lauc piše o omikronu koji se polako probija u Europu.

“Omikron varijanta SARS-CoV-2 se širi velikom brzinom u više zemalja. Nema sumnje da u velikoj mjeri zaobilazi imunitet stečen cijepljenjem (a u manjoj i prebolijevanjem) i da će i u Hrvatskoj uskoro doći do novog porasta broja zaraženih.

Na sreću, svi podaci koji pristižu govore da su simptomi bolesti koju Omikron izaziva puno blaži. ECDC je jučer objavio da su doslovno svih 766 slučajeva do sada otkrivenih u EU bili asimptomatski, ili blagi (https://www.ecdc.europa.eu/…/epidemiological-update…).

U nekim dijelovima UK Omikron bi uskoro mogao postati dominantna varijanta pa treba pažljivo pratiti njihove hospitalizacije. Mediji u UK javljaju o tome da je nekoliko pacijenata u bolnicama zaraženo Omikronom, no nije objavljeno jesu li hospitalizirani ZBOG tog virusa, ili su u bolnicu došli zbog drugog razloga, a testiranjem je pokazano da su zaraženi Omikronom.

Primjerice u Južnoj Africi je većina onih koji su bili hospitalizirani i pozitivni na Omikron bila hospitalizirana iz potpuno drugih razloga.Još je puno nepoznanica, no usporedba broja umrlih i zaraženih u „Omikron valu“ s prethodnim valovima ovog virusa u Južnoj Africi djeluje jako optimistično (osim onima koji su nam planirali prodavati novu dozu cjepiva svaka 3 mjeseca)”, ističe Lauc.

Foto: Hina