Gordan Lauc optužio Igora Štagljara: Njemu odgovora da smo zatvoreni u podrume i da pandemija traje godinama

Gordan Lauc optužio Igora Štagljara: Njemu odgovora da smo zatvoreni u podrume i da pandemija traje godinama

Izbio je novi sukob između dvojice hrvatskih znanstvenika oko koronavirusa. Sinoć je u Dnevniku Nove TV molekularni biolog Igor Štagljar prvo izrazio skepsu oko istraživanja prof. Gordana Lauca i prof. Dragana Primorca prema kojem je dosad čak 40 posto hrvatske populacije bilo u doticaju s virusom.

“To zapravo ne bih mogao nazvati studijom nego zapažanjem, koje je pokazalo da je 40 posto hrvatske populacije već bilo u doticaju s virusom. To je po meni suluda informacija. Meni se čini da obje do sada prezentirane serološke studije u Hrvatskoj predstavljaju čisti osobni i politički interes, a nikako pravu znanost. To jednostavno nije u redu jer se ovdje radi o zdravstvenoj budućnosti Hrvatske u sljedećih 6 do 9 mjeseci, a pogotovo sada kada smo dva mjeseca udaljeni od početka turističke sezone”, izjavio je prof. Štagljar, dodajući da je slično istraživanje u Kanadi pokazalo da je tri posto populacije bilo u doticaju s virusom.

“Znači, o čemu mi pričamo – manje od tri posto i 40 posto! Stvarno ne znam otkud nekim našim znanstvenicima pravo da iznose takve šarlatanske izjave u javnost”, dodao je Štagljar, prenosi Novi list:

Na Laucov odgovor nije trebalo dugo čekati. Oglasio se na Facebooku.

“Kada netko bez povoda iznosi neistine na televiziji i vrijeđa druge, treba se zapitati zašto to radi. Prva opcija koju treba razmotriti je neki prikriveni interes. U ovom slučaju vjerojatno se radi o patentnoj prijavi 63/121,689 za serološki test na koronavirus na kojoj je izvjesni I.S. naveden kao izumitelj.

Kad netko na državnoj plaći i uz pomoć javnog financiranja dođe do otkrića na koje se osobno upiše kao izumitelj nije teško razumjeti da mu nikako ne odgovara da pandemija ide svom kraju.

Tom hipotetskom pojedincu bi naravno bilo puno bolje da smo svi zatvoreni u podrume i da pandemija traje još godinama te da mu se od svakog prodanog testa dio prihoda slijeva na osobni račun… Takvoj osobi bi možda palo na pamet i da potpiše apel kojim će tražiti uvođenje potpuno bespotrebnih najstrožih mjera i bezrazložno dizanje panike u situaciji kada je bilo jasno da pandemija ide svom kraju…

Takva osoba sigurno ne može shvatiti da postoje ljudi koji su se dovoljno ostvarili da si mogu dopustiti da u kriznoj situaciji rade za opće dobro bez ikakvih prikrivenih motiva ili interesa… Njemu je to vjerojatno potpuno nepojmljivo…”, napisao je Lauc.