Gordan Lauc tvrdi: Cjepiva štite puno manje nego što su pokazivale prve studije koje su sponzorirali proizvođači cjepiva

Gordan Lauc tvrdi: Cjepiva štite puno manje nego što su pokazivale prve studije  koje su sponzorirali proizvođači cjepiva

Gordan Lauc je komentirao trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Moram priznati da me jako zabrinjava trenutna situacija u Hrvatskoj, ali ne zbog objavljenog broja pozitivnih PCR testova. Ono što mene zabrinjava, zapravo užasava, je broj trijumfalističkih komentara ljudi koji samo što ne pucaju od sreće zbog velikog broja zaraženih. Nažalost cjepiva od zaraze štite puno manje nego što su nam to pokazivale prve studije (koje su proveli ili sponzorirali proizvođači cjepiva).

Na to sam prvi javno upozorio prije dva tjedna, pa se na mene sručio tsunami zgražanja i optužbi da sam antivakser. Čujem da je jedan veliki prijatelj jednog malog epidemiologa nešto tako pričao i danas na dnevniku. Srećom cjepiva od teškog oblika i smrti štite ipak puno bolje no što to pokazuju udjeli teško bolesnih i umrlih cijepljenih u Hrvatskoj.

To što imamo puno cijepljenih koji su hospitalizirani, na respiratoru, ili čak umrli od/s COVID-19 u velikoj je mjeri posljedica naknadne zaraze već prije hospitaliziranih teško bolesnih ljudi.

No širitelje pandemijskog straha koji trenutno trijumfalistički pokušavaju još malo plašiti ljude ipak moram razočarati. Hrvatsku ne očekuje kataklizma. Broj zaraženih će uskoro početi padati, kao što je pao i u drugim zemljama u kojima je rast počeo prije nas. Delta varijanta je dosta zaraznija od prethodnih varijanti i zbog toga su krivulje zaraženih bitno uže i više. Hrvatski zdravstveni sustav nije i neće biti ugrožen.

Bit će jako opterećen, na samoj granici pucanja i oni koji rade u njemu će biti na granici živaca, no tako je bilo i prije pandemije i to nije nešto za što je kriv SARS-CoV-2. A vjerujem da će i Hrvatska Vlada pokazati razum i da će nakon sutrašnjih odluka o “novim mjerama” ovi koji danas trijumfalistički šire strah ostati jako razočarani”, isitče Lauc.

Foto: Hina