Gordan Lauc tvrdi da su covid potvrde iznimno štetne: Otkrio je što osigurava najbolji imunitet

Gordan Lauc tvrdi da su covid potvrde iznimno štetne: Otkrio je što osigurava najbolji imunitet

Član Vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc komentirao je rast broja zaraženih na Islandu unatoč visokom broju cijepljenih. Znanstvenik je istaknuo da ideja postizanja kolektivnog imuniteta cijepljenje nije realna te da su covid potvrde štetne, javlja N1.

“Na Islandu je cijepljeno 93% starijih od 16 godina (https://www.covid.is/statistical-information-on-vaccination), no ipak trenutno imaju najveći val zaraženih do sada. Trenutna incidencija im je cca 10 puta veća od naše (https://www.covid.is/data). S druge strane, većina zaraženih ima minimalne, ili nikakve simptome i imaju vrlo malo hospitaliziranih.

Nakon UK i Izraela, Island je još jedan dokaz da ideja postizanja kolektivnog imuniteta cijepljenjem nije realna. Covid-potvrde su ne beskorisne, već iznimno štetne. Osobna odgovornost daleko je učinkovitija od bilo kakvih mjera zabrane ili ograničavanja, a ako ljudima kažete da sada imaju potvrdu da su sigurni i da ne trebaju biti oprezni, kao rezultat dobijete masovno širenje virusa.

Cjepiva protiv COVID-19 su fantastična pobjeda znanosti, no treba ih koristiti za ono za što su i namijenjena, a to je smanjenje rizika za teški oblik bolesti. Država treba usmjeriti sve resurse u cijepljenje rizičnih (stariji i pretili), a covid-potvrde, te razne oblike pritisaka i ucjena treba zaboraviti, jer ne da nisu korisni, već su i jako štetni na doslovno svim razinama”, objavio je Lauc na Facebooku.

Gordan Lauc je prije nekoliko dana iznio još jedan zanimljiv podatak koji se prešućuje u javnosti. Znanstvenici su dokazali da imunitet preboljelih štiti znatno bolje od imuniteta koji se dobije cjepivom.

“Prema podacima iz Izraela, prebolijevanje COVID-19 štiti od ponovne zaraze gotovo sedam puta bolje no cijepljenje. U Hrvatskoj je gotovo polovina odraslih preboljela COVID-19 i bilo bi jako nekorektno njima uskraćivati bilo koja prava koja će imati cijepljeni.”, napisao je Lauc.

Foto: Hina