Grčki premijer proglasio Milanovića neinformiranim: Nećemo prihvatiti njegove prijedloge

Grčki premijer proglasio Milanovića neinformiranim: Nećemo prihvatiti njegove prijedloge

Predsjednik Zoran Milanović optužio je Grčku da nije pravna država i da se prema uhićenim hrvatskim državljanima ponaša kao da su ratni zarobljenici, kojima su ugroženi život i zdravlje, na što se oglasio tamošnji premijer Kiriakos Micotakis pa odbacio takve konstrukcije.

“Krivci će biti pronađeni i kažnjeni. Grčka je pravna država, ima pravila. Sudstvo je neovisno. Ne prihvaća prijedloge nedovoljno informiranih glasova izvan granice, čak i ako su službeni”, izjavio je Micotakis, prenosi ERT.

Naime, u zgradi grčke vlade održan je dugačak i opširan sastanak na kojemu su sudjelovali Micotakis i predsjednici vodećih grčkih nogometnih klubova. Pritom se čak najavilo gašenje organiziranih navijačkih skupina, ako se ponovi nasilje.

“Ovo nije samo grčki problem, već europski. Predlažem zajednički nadzor nad nasiljem u mnogim zemljama”, kazao je grčki premijer, javlja N1.

Grci su pod povećalom Uefe zbog domaćinstva europskog nogometnog Superkupa.

“U normalnim okolnostima takav bi događaj trebao označavati samo miran susret navijača iz različitih momčadi i zemalja. No, nažalost, provodi se u sjeni žalosti jer su neke kriminalne skupine tako željele. Odnos klubova, udruga, pa čak i tiska često ne promiče kulturu suživota. Svi se moraju mobilizirati, istaknuo je Micotakis.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Otac uhićenog pripadnika BBB-a: Sin mi je rekao da će ga ubiti u zatvoru

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin sastao se u srijedu s grčkim premijerom, a glavna tema razgovora bili su sukobi hrvatskih i grčkih navijača u Ateni, u kojima je smrtno stradao obožavatelj AEK-a.

Navijač atenskog AEK-a Michalis Katsouris ubijen je prošlog tjedna u stravičnim sukobima grčkih i hrvatskih navijača uoči utakmice AEK-a i Dinama u sklopu kvalifikacija za Ligu prvaka. Više od 100 osoba, većinom hrvatskih državljana, privedeno je zbog optužbi za ubojstvo i članstva u kriminalnoj skupini.

Čeferin je zgrožen događanjima u Grčkoj.

“Bilo je teško danas doći ovdje. Svi smo tužni i ljuti zbog ovih strašnih stvari koje su se dogodile, zbog besmislenog nasilja jer neki koriste nogomet za nasilje. Kakva to osoba napada drugu osobu zbog dresa?”, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin, piše Newsit.

“Oni su rak nogometa, oni nisu navijači. Ne zovite ih navijačima! Nažalost, ne mogu biti ljubazniji. Slažemo se da smo došli do točke kada to mora prestati. Dosta je bilo”, dodao je.

Podsjetimo, grčko pravosuđe u nedjelju je optužilo i odredilo pritvor protiv 105 osoba optuženih za sudjelovanje u incidentima. Trenutno se provodi analiza mobitela uhićenih hrvatskih navijača, javljaju grčki mediji. A već nekoliko dana su analizirani DNA uzorci i danas bi trebali biti objavljeni rezultati usporedne analize optuženika i žrtve.

Foto: Hina