Grmoja digao HDZ na noge: Vi ste s novcima koje je ukrao Ivo Sanader financirali svoje izborne uspjehe

Grmoja digao HDZ na noge: Vi ste s novcima koje je ukrao Ivo Sanader financirali svoje izborne uspjehe

Strategija o sprječavanju korupcije mrtvo je slovo na papiru jer je donosi pravomoćno presuđena koruptivna politička stranka – glavne su to poruke ponovno ujedinjene oporbe na raspravi u Saboru.

Smatraju da se Vladi treba oduzeti status predlagatelja i to dodijeliti nekom od saborskih radnih tijela. HDZ-ov ministar pravosuđa i uprave odgovara: HDZ se jasno opredijelio za borbu protiv korupcije.

Dokument od 60-ak stranica koji je predložila Vlada, oporbu nije oduševio, uz slične kritike, javlja RTL.

“Vlada vođena strankom koja je osuđena za korupciju predlaže strategiju borbe protiv korupcije. Stranka koja ima sudski certifikat za korupciju”, rekao je Božo Petrov.

“To je tragikomično. Čini mi se da uz ove Vlade kontinuteta nećemo ni do 9999 iskorijeniti korupciju, a ne do 2013. do kad je ova strategija”, smatra Vesna Vučemilović.

“Poštovane kolegice i kolege iz HDZ-a vi to ne želite, vama korupcija odgovara i zato ovakve strategije su samo mrtvo slovo na papiru”, kaže Peđa Grbin.

“Opljačkana država posljedica je dugogodišnje vladavine HDZ-a, a ova strategija nije dokument kojim se to stanje na bilo koji način mijenja”, rekla je Dalija Orešković.

HDZ-ov ministar pravosuđa koji je, dobro raspoložen, Strategiju i predstavljao – odgovara:

“To je klasična demagogija koju u ovom vremenu sada koriste kad nemaju nikakvih argumenata , dakle Hrvatska demokratska zajednica nije osuđena za korupciju, niti je kriminalna organizacija, niti zločinačka organizacija. Hrvatska demokratska zajednica jasno se opredijelili za borbu protiv korupcije”, poručuje Ivan Malenica.

I dok je oporbena u kritikama ujedinjena, uz ministra i HDZ-ovi su zastupnici branili obraz stranke u presudi za Fimi Mediju.

Ne postoji kolektivna odgovornost, tamo je, ona proizlazi samo iz odgovornosti samo za pojedinačni, konkretan akt nekog tko je nešto počinio i ne postoji kolektivna odgovornost Hrvatske demokratske zajednice”, kaže Krunoslav Katičić.

“Da je Ivo Sanader krao novac, stavljao ga samo u svoj džep tada odgovornosti ne bi bilo. Ali vi ste tim novcem financirali svoje izborne uspjehe, svoje izborne uspjehe, svoje izborne kampanje i tu je odgovornost političke stranke, Ja ne znam kako vam to nije jasno, nije ni Papa Franjo odgovoran za pedofiliju pojedinih svećenika pa se ispričao“, rekao je Nikola Grmoja.

“Kolega Grmoja… a ovdje je vaš predsjednik financirao vaše izborne uspjehe… sada ćete dobiti opomenu jer ste 15 sekunda pričali i ignorirali me”, odvratio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Rasprava o Strategiji sprječavanja korupcije trebala se održati prošlog tjedna pa je oporba sigurna da su je vladajući pokušali barem malo pomaknuti od tajminga za njih nimalo ugodne presude u slučaju Fimi Medija. Zbog koje državi koju vode trebaju uplatiti još 14 milijuna kuna.

Foto: Hina