Grmoja isprovocirao Plenkovića: Neviđeni napad na novinarku, urednika, glavnog urednika i na medijsku kuću

Grmoja isprovocirao Plenkovića: Neviđeni napad na novinarku, urednika, glavnog urednika i na medijsku kuću

Na sjednici Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a premijer Andrej Plenković predstavio je Šimu Erlića, svog kandidata za budućeg ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a. Plenković je rekao da je riječ o obiteljskom čovjeku iz Zadra s troje djece i članu Predsjedništva HDZ-a. ‘Cijela njegova dosadašnja karijera bila je vezana za politiku regionalnog razvoja i fondove EU-a’, ustvrdio je premijer.

Ovaj je resor važan za Hrvatsku, jer želimo da se Hrvatska ravnomjerno regionalno razvija, rekao je premijer, naglašavajući da se ta opredijeljenost vidi i kroz provedbu projekata u svim krajevima, od projekta Slavonija-Baranja-Srijem, gdje se za istok Hrvatske kanaliziralo 20 milijardi kuna, preko projekta Sjever do programa za Dalmatinsku Zagoru, Liku, Gorski Kotar, otoke, javlja Tportal.

Karijera vezana za politiku regionalnog razvoja i fondove EU

Erlić je do sada bio državni tajnik u Ministarstvu, prije toga je radio u županijskoj agenciji za regionalni razvoj i u upravnom odjelu za EU fondove Grada Zadra. Prema tome, ima neposredno iskustvo rada i na gradskoj i županijskoj i državnoj razini, te je itekako spreman i svjestan svih izaziva, kazao je Plenković, uvjeren da će Erlić imati kolegijalnu podršku članova Vlade na realizaciji programa.

Plenković je podsjetio i kako su 2020., nakon parlamentarnih izbora, završavali pregovori o višegodišnjem financijskom okviru 2021.- 27., te kako je zahvaljujući naporima ove Vlade, Hrvatska za to razdoblje izborila oko 25 milijardi eura.

Erlić je, kaže, participirao u svim aktivnostima koje su se odnosile na provedbu potrebnih radnji i međuresorne koordinacije za korištenje tih sredstva u desetljeću u kojem se nalazimo.

Od novog ministra očekuje se dovršetak svih projekata koji se tiču prethodne financijske perspektive 2014.-20., te nastavak dobre provedbe NPOO kako bi se sredstva osigurana na političkoj razini vidjela konkretno u projektima koji se odnose na školstvo, zdravstvo, reformu pravosuđa…

Stupanj razvoja podignuti na razinu EU ili i više

Svime što se učinilo u proteklom razdoblju stvoren je dobar temelj koji ćemo nastojati ubrzati i apsorpciju dovesti na razinu gdje bi nas 2030., kada je riječ o stupnju razvoja, trebalo podignuti na razinu prosjeka EU ili i više, kazao je premijer Plenković, naglasivši da smo sada „praktički na 70 posto razvoja, a bili smo na 61“.

Znači, ti koraci koje radimo su itekako vidljivi i konkretni u rastu BDP-a, rastu zaposlenosti, brojnim projektima regionalnog razvoja, rekao je premijer.

Šime Erlić rekao je da se nameću dva ključna cilja. Prvi je završetak postojeće financijske perspektive, da se realiziraju sva raspoloživa sredstva do kraja godine – u šest godina rada Vlade došlo je do 80 posto isplata sredstava. Paralelno, potrebno je organizirati sustav za provedbu nove financijske perspektive od devet milijardi eura. Potrebno je omogućiti rast i razvoj svih krajeva Hrvatske kroz različite instrumente.

‘Ta sredstva prilika su generacije da podignemo standard i napravimo iskorake u brojnim područjima – od konkurentnijeg gospodarstva, preko većeg ulaganja u zelene politike i efikasniju prometnu povezanost, do ulaganja u socijalnu, zdravstvenu infrastrukturu na svim razinama’, rekao je Erlić. Kazao je da će se gledati regionalne posebnosti, uz posebne instrumente i za otoke.

‘Očekujemo da ćemo pametnim usmjeravanjem fondova napraviti potrebne iskorake i približiti se standardu najrazvijenijih članica EU-a’, kazao je kandidat za ministra.

‘Ispred nas je izazovan period, ali i velika prilika generacije i vjerujem da ćemo dati svi sve od sebe kako bismo izvukli maksimum za sve krajeve Hrvatske te da će ovo biti desetljeće razvoja za Hrvatsku’, zaključio je Erlić.

Nikola Grmoja citirao je medijske informacije o smjeni ministrice Tramišak, navodno zbog tvrtke Omega Software. Pitao je premijera što misli o Tramišak.

Plenković je rekao da je ‘nebulozni članak Jutarnjeg lista sramota za novinarku, urednika, glavnog urednika i za kuću’.
poster

‘Nikakve istine nema u tome da sam ja vršio bilo kakav pritisak, a kamoli da bi u moje ime to činili neki ljudi, poput mojih savjetnika’, poručio je Plenković, dodajući da u Vladi želi imati ljude koji funkcioniraju timski. Zahvalio je Tramišak na doprinosu. ‘Te vaše insinuacije netočne su i nisu vrijedne spomena’, rekao je Plenković.

Arsen Bauk rekao je da je Plenković smijenio ministricu Tramišak jer ‘to može’. Pohvalio ga je, u šali, što je imenovao dva nova ministra iz Dalmacije. Pitao je Plenkovića s kim je bolje funkcionirao – s ministricom Tramišak ili Žalac.

‘Svi koji su došli u Vladu imali su i predznanja i povjerenje. Ovaj posao je zahtjevan, svatko daje svoj doprinos’, rekao je Plenković.

Foto: Hina