Grmoja izaziva Petrinu u njegovom dvorištu: Zašto šerifujete, zašto ste sagradili dva “zida podjele”

Grmoja izaziva Petrinu u njegovom dvorištu: Zašto šerifujete, zašto ste sagradili dva “zida podjele”

Mostova saborski zastupak Nikola Grmoja održao je konferenciju za novinare u Primoštenu te je kritizirao gradonačelnika Šimu Petrinu.

“Jutros sam u Primoštenu održao konferenciju za medije o borbi bračnog para Skorin-Kapov s Općinom Primošten, odnosno njezinim načelnikom Stipom Petrinom, ali i državnim institucijama oko uzurpacije privatnog terena i neovlaštene prenamjene istog u zelenu javnu površinu.

Mediji su već pisali o ovom nevjerovatnom slučaju iz Primoštena. Dakle, 2018. na susjednoj parceli do terena bračnog para Skorin-Kapov je privatni investitor, tvrtka “Primošten Kaskade” namjeravala graditi objekt s 40 apartmana.Do zemljišta na kojem je planirana gradnja ne postoji kolni prilaz, pa da bi mu se osigurao, dio privatne okućnice bračnog para je potpuno nezakonito iz građevinske, prenamijenjen u javnu zelenu površinu.

Kao završni čin ovog teatra apsurda, načelnik Petrina donosi odluku i o izgradnji zida ispred kuće Skorin-Kapov te im tako već tri godine onemogućuje prilaz vlastitoj garaži.Odluku o izgradnji zida ukinuo je Visoki upravni sud, međutim, institucije se ne mogu dogovoriti u čijoj nadležnosti je njegovo uklanjanje. A načelnik Petrina je umjesto da ukloni taj zid, izgradio još jedan. Ispred, tih dvaju “ zida srama” jutros sam rekao da apsurdna situacija u kojoj se našao bračni par Skorin Kapov pokazuje da naše institucije ne funkcioniraju i da se ne poštuje privatno vlasništvo.

Bračni par Skorin-Kapov se dakle usprotivio nelegalnoj gradnji i što su dobili zauzvrat, odmazdu lokalnog načelnika, koji je da napakosti onima koji su mu se usprotivili, došao do ideje da napravi ne jedan, već dva zida. Ovo je tek jedan od pokazatelja kako se u ovoj državi ponašaju oni koji obnašaju vlast. Bračni par Skorin-Kapov me upoznao s agonijom koju prolaze zbog samovolje lokalne vlasti u Primoštenu i šutnje nadležnih institucija.

Postoji osnovana sumnja da se radi o pogodovanju privatnom investitoru koji je u blizini trebao graditi čemu se bračni par Skorin-Kapov usprotivio. Na upit nisu dobili odgovor zašto je to dobra investicija, ima li investicija ispunjene sve potrebne preduvjete da bi do nje moglo doći nego su dobili odmazdu lokalnog načelnika i to samo da napakosti onima koji su mu se usprotivili. Petrina je došao do ideje da napravi u blizini kuće ne jedan, već dva zida kako bi onemogućio parkiranje vlasnicima kao i izlaz iz garaže.

Takvi ljudi u Hrvatskoj obnašaju vlast i tome treba stati na kraj. Oni koji imaju vlast bi narodu trebali biti na usluzi, pomoć im, a ne šerifovanjem i nasilnim ponašanjem ili pogodovanjem određenim projektima možda pokušati izvući dodatnu korist od svoje funkcije. Ovo zapravo pokazuje koliko naše institucije ne funkcioniraju, koliko se u Hrvatskoj ne poštuje privatno vlasništvo, koliko lošu poruku šaljemo onima koji žele živjeti, koji žele u Hrvatsku ulagati i Hrvatsku graditi.„Zbog “zida sramote” i zbog ometanja posjeda obraćali su se svim mogućim institucijama od Općinskog suda u Šibeniku preko Inspektorata, resornih ministarstava i Vlade do Visokog upravnog suda i Vrhovnog suda.

No, svi se brane nenadležnošću. Nitko ne kaže da nisu u pravu, samo svi redom “peru ruke” od njihova slučaja. Na kraju im je sugerirano da se obrate Općini, a to je, slikovito će, kao kad vas lopovi opljačkaju, a sud vam sugerira da se pljačkašima žalite. Suočeni su, među ostalim, sa zastrašivanjima, nalozima komunalnog redara da se ruši njihova okućnica i krivotvorenim geodetskim snimkama.

Ovaj slučaj je ništa drugo nego čisto izrugivanje kompletnom hrvatskom zakonodavstvu.Inače, radi se o dvoje vrhunskih znanstvenika porijeklom iz Hrvatske čija su se djeca također vratila u Hrvatsku i umjesto da ih Domovina dočeka raširenim ruku, izloženi su teroru lokalnog čelnika i šutnji naših insititucija. Naglasio sam da ne smijemo prihvatiti ovakve modele ponašanja i šerifovanja te sam najavio da ću kao saborski zastupnik učinit sve da upoznam saborske zastupnike, ali i institucije s ovim slučajem, a sve kako se ovakve situacije više nikada ne bi ponavljale i kako bi privatno vlasništvo u RH bilo zaštićeno”, piše Grmoja.

Foto: Facebook