Šef odjela za sudsku medicinu u KBC-u Split: Obdukcija Matijanića je bila “konspirativna”. Skriva li se nešto?

Šef odjela za sudsku medicinu u KBC-u Split: Obdukcija Matijanića je bila “konspirativna”. Skriva li se nešto?

O obavljenoj obdukciji prerano preminulog novinara Vladimira Matijanića i o tome kada bi javnost mogla biti upoznata s nalazima obdukcije, odnosno razlozima njegove smrti, porazgovarali smo s dr. Antonijem Alujevićem, specijalistom patologije i sudske medicine, stalnim sudskim vještakom sudske medicine i pročelnikom Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split.

Nazvali smo ga na mobitel, kako bi iz “prve ruke” saznali kada možemo očekivati rezultate obdukcije, međutim ono što nam je o obavljenoj obdukciji rekao dr. Alujević, ostavilo nas je u nevjerici i ostavilo prostora za nove spekulacije…

– Malo je reći da sam iznenađen, bolje je reći da sam šokiran, kako je obdukcija preminulog novinara Vladimira Matijanića, obavljena u subotu, van radnog vremena, u kasnim poslijepodnevnim satima oko 18 sati, kao i da je obdukciju obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju, a kamoli za njihovo interpretiranje. Kolegica patologinja koja je obavila obdukciju nije sudska vještakinja i ona može napisati nalaz, ali ne može dati i mišljenje – rekao je za Slobodnu Dalmaciju dr. Alujević.

I ne samo da s obavljenom obdukcijom nije upoznat dr. Alujević, odnosno uopće nije obaviješten da će ona biti obavljena, već o tom činu nije obaviješten ni prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, predstojnik splitske patologije.

– Mene kao prvog čovjeka sudske medicine u KBC-u Split zanima po čijem je nalogu obavljena obdukcija, tko je to naredio, a još više tko se to usudio narediti van radnog vremena, u subotu poslijepodne u 18 sati? Dakle, ovdje se ne radi o liječničkoj taštini već o činjenici da po protokolu ovakvu obdukciju mora raditi specijalist sudske medicine, koji uz to mora biti i od strane Županijskog suda imenovan stalnim sudskim vještakom, a nikako ne bolnički patolog. Patolog može obaviti obdukciju ako u gradu, u kojemu se obavlja obdukcija nema specijaliste sudske medicine, što u Splitu nije slučaj, jer osim mene u Splitu je takva osoba i prof. dr. sc. Marija Definis, kao i prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, kaže dr. Alujević.

Da se nekome očigledno žurilo s obdukcijom govori i sljedeći podatak:

– Pomoćnik obducenta je žurno “dignut” iz svoje kuće u subotu poslijepodne i pozvan na obdukciju?! Budući da se radilo o poznatom novinaru patologinja koja je obavila obdukciju morala je biti svjesna što bi, odnosno što će iz cijelog slučaja proizići – kaže dr. Alujević.

Obdukcije se na splitskoj patologiji obavljaju najčešće unutar 24 do 48 sati.

– Ma, obdukcija se može obaviti i nakon tog vremena, nema vremenskog ograničenja. Mi nastojimo obaviti sve obdukcije što je prije moguće. Obdukcija se može i žurno obaviti, kada to zahtjeva policijska istraga. Tako, ukoliko se policiji žuri mi obdukciju obavljamo žurno, pogotovo ukoliko je riječ o ubojstvu s nepoznatim počiniteljem, pa je policiji vrlo važan period od prva 24 sata od ubojstva kako bi ga što prije rasvijetlili. Ukoliko je u slučaju ubojstva sve jasno, tada policija ne traži žurnu obdukciju – kaže dr. Alujević.

Našeg sugovornika je već po ovom pitanju kontaktirao DORH:

– Iz ove obdukcije sigurno proizlaze istražne radnje i zbog toga ona nije smjela biti obavljena na ovakav način – zaključuje dr. Antonio Alujević za Slobodnu Dalmaciju.

Nakon što je dr. Antonio Alujević za Slobodnu Dalmaciju kazao da je obdukciju prerano preminulog novinara Vladimira Matijanića obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju, reagirao je prof. prim. dr. sc. Šimun Anđelinović, predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju splitskog KBC-a.

Očitovanje prenosimo u cijelosti.

– Ovlaštena liječnica specijalist patolog, koja je i ovlašteni mrtvozornik grada Splita, je u sklopu mrtvozorničke službe 05. kolovoza 2022. u 16,11 sati zaprimila poziv na službeni mrtvozornički mobitel kojim je obaviještena da je g. Vladimir Matijanić preminuo na adresi u Splitu.

Odlučila je da je za utvrđivanje točnog uzroka smrti potrebna obdukcija.

Prema Pravilniku o mrtvozorstvu s obdukcijom i utvrđivanjem uzroka smrti obdukcija se mora napraviti što prije, osobito jer se radilo o Covid pozitivnom pacijentu.

Liječnica je obdukciju obavila 06. kolovoza 2022., o čemu je prethodno obavijestila Voditelja Odjela za sudsku medicinu i Pročelnika zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju.

Obdukcija je napravljena kao mrtvozornička obdukcija i ista je obavljena sukladno svim pravilima struke.

Držimo potrebnim napomenuti i kako će se temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva Split tkiva uzeta prilikom obdukcije dostaviti centru za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić na daljnja vještačenja, dok će se tkiva organa dodatno histološki analizirati te će se nakon svih provedenih analiza dati konačni uzrok smrti – piše u očitovanju iz KBC-a Split.

Foto: Hina