Grmoja pita Plenkovića: Je li istina da je sin Zvonka Zubaka prevario Ukrajinu? Dobio je 14 milijuna eura, a nije isporučio oružje

Grmoja pita Plenkovića: Je li istina da je sin Zvonka Zubaka prevario Ukrajinu? Dobio je 14 milijuna eura, a nije isporučio oružje

Saborski zastupnik Nikola Grmoja postavio je zastupničko pitanje Andreju Plenkoviću u kojem ističe da je tvrtka WDG promet u vlasništvu Matijasa Zubaka, sina poznatog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, prevarila Ukrajinu. Sklopila je ugovor s Ukrajinom o isporuci oružja, dobila je predujam od 14 milijuna eura, a oružje nikada nije isporučila. Zastupničko pitanje Nikole Grmoje prenosimo u cijelosti.

“Poštovani Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

molim Vas da mi u zakonskom roku, pisanim putem, odgovorite na sljedeća zastupnička pitanja.

Kao što je poznato, Republika Hrvatska je od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu osudila agresiju te sudjelovala, kao i druge članice NATO saveza u pomoći Ukrajini, između ostaloga i pošiljkama oružja. Nakon spomenute agresije, diljem Europe, pa tako i u Republici Hrvatskoj, došlo je do osnivanja brojnih tvrtki za trgovinu oružjem. Jedna od takvih tvrtki je WDG promet d.o.o., u vlasništvu Matiasa Zubaka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Bivši glavni urednik Sportskih novosti: To je nama “naše” Možemo dalo. Dinamo je u Splitu pao kao seoska momčad

Prema istraživanju jednog od naših nezavisnih novinara (gospodin Marin Vlahović) tvrtka WDG promet d.o.o. je sklopila ugovor s Ministarstvom obrane Ukrajine o isporuci oružja te nije ispunila svoju obvezu iz ugovora i isporučila oružje, a primila je novac za to. Neispunjavanjem obveze došlo je do štete za ukrajinski proračun budući da je vrijednost potpisanog ugovora četrdeset milijuna eura, a na računu tvrtke WDG promet d.o.o. je završilo oko četrnaest milijuna eura. Prema istraživanju spomenutog novinara dobar dio tog novca tvrtka WDG promet d.o.o. je iskoristila za kupnju VITEZITA, tvornice oružja u Bosni i Hercegovini. Kako prema zakonima Federacije Bosne i Hercegovine nije dopuštena prodaja vojne industrije strancima, tvrtka WDG promet d.o.o. je kupila nekretnine VITEZITA te osnovala novu tvrtku u Bosni i Hercegovini i zatražila dozvole za produkciju eksploziva u Bosni i Hercegovini

S obzirom na to da je za djelatnost proizvodnje i trgovine oružjem nužno odobrenje Ministarstva obrane RH, zanima me je li Ministarstvo obrane izdalo tvrtki WDG promet d.o.o. potrebna odobrenja i dozvole za trgovinu oružjem? Ukoliko su dozvole izdane, jesu li Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane upoznati sa spomenutim ugovorom i njegovom realizacijom? Jesu li Vlada RH i Ministarstvo obrane upoznati sa zahtjevom Ministarstva obrane Ukrajine za povratom novca zbog neispunjenja obveze tvrtke WDG promet d.o.o. i što su poduzeli po tom pitanju?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru”,istaknuo je Grmoja.

Istraživanje Marina Vlahovića

Novinar Marin Vlahović je na svom Facebook profilu u kratkim crtama predstavio svoje istraživanje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Preminuo je najpoznatiji hrvatski egzorcist. U sklopu duhovnih obnova istjerao “stotine demona”: Sotona se boji križa

“Živimo u vrijeme jednostavnih i banalnih poruka, pa onda možda da ovako postavim stvari. Znači, u trenutcima kada u Hrvatskom Saboru viču “Slava Ukrajini”, hrvatska tvrtka WDG Promet Matiasa Zubaka, iza koga stoji njegov otac Zvonko Zubak, poznati trgovac oružja s ruskim vezama, vara Ukrajinsko Ministarstvo Obrane za ugovor vrijedan više od 30 milijuna eura i troši milijune eura za obranu Ukrajine, na vraćanje dugova mafiji u Češkoj i kupovinu hrpe nekretnina u Bosni i Hercegovini. Sve je to moguće zato što je Republika Hrvatska, njihovoj potpuno novoj tvrtki dala sve dozvole za međunarodnu trgovinu oružja, a neki dijelovi državnih struktura, možda su im i asistirali u izvršenju kaznenih djela s mogućim, vrlo ozbiljnim međunarodnim političkim posljedicama za Hrvatsku”, napisao je novinar Marin Vlahović na svojoj Facebook stranici.

Matijas Zubak

Vlahović je na svom You Tube kanalu objavio video u kojemu, kako kaže, otkriva kriminalnu urotu pljačke novca iz ukrajinskog Ministarstva obrane.

“Dragi prijatelji, čitatelji i gledatelji, prva pilot-epizoda emisije “Istražitelj” je vani. U ovoj epizodi otkrivam međunarodnu kriminalnu urotu pljačke novca iz Ukrajinskog Ministarstva Obrane u kojoj su sudjelovali pojedinci iz Hrvatske, s dozvolama za međunarodnu trgovinu oružjem, koje im je izdala Republika Hrvatska”, istaknuo je Vlahović.

Tvrtka WDG Promet traži od Vlahovića da ukloni “sporni” sadržaj

Marin Vlahović je na svom Facebook profilu objavio da je dobio pismo od tvrtke koju je prozvao i koja mu prijeti sudskim tužbama.

“Snimio sam i objavio tek jednu epizodu emisije “Istražitelj”, a već stižu međunarodne prijetnje iz drugih država, iako je predmetna tvrtka u Hrvatskoj. SOA, PNUSKOK, drugi mediji, radite li vi išta”, napisao je Vlahović.

“Matias Zubak, vlasnik i direktor novoosnovane tvrtke WDG Promet, koja je tobože trebala nabaviti tešku municiju za Ukrajinsko Ministarstvo Obrane. Na račun tvrtke je sjelo cca 14 milijuna eura, kojih više nema. Nema ni naručenih granata. Što su za to vrijeme radile i što sada čine hrvatske službe i institucije? Ovo je Alan Ford, a ne ozbiljna država”, istaknuo je Vlahović u jednoj svojoj objavi.

Naslovna fotografija: Zvonko Zubak, poznati hrvatski trgovac oružjem

Foto: Hina