Hasanbegović kontrira Milanoviću: Stojadinović je jedan od najlucidnijih srpskih političara. Plenković nije njegova razina

Hasanbegović kontrira Milanoviću: Stojadinović je jedan od najlucidnijih srpskih političara. Plenković nije njegova razina

Plameni jazavac, licemjer, šmrkavac, nilski konj, ružan, prljav, bully, štetočina, iskompleksirani lažljivac, herojski zec, balavac to je jedan mali dio lijepe, učene i diplomatske komunikacije između našeg predsjednika i premijera. 

Ali izgleda je doba osnovnoškolskih uvreda, životinjskog carstva i filmova iza nas: Zoran Milanović sada ima novu inspiraciju. Povijesne ličnosti. On je, kaže JFK, Plenković je Nikita Hruščov. Onda je premijer bivše predsjednike Mesića i Josipovića usporedio s Henryjem Kissingerom, onda smo dobili još i Milana Stojadinovića, ali i Plenkošenka. Ako vam nije jasno što su pjesnici htjeli reći, tu je mala škola velike politike, javlja RTL. 

“On je Hruščov, ja sam Kennedy. Je li to jasno? Nitko nije idealan, ali ne bih bio Hruščov”, kazao je predsjednik Zoran Milanović prije pet dana. 

On je, dakle, američki predsjednik, a Andrej Plenković premijer Sovjetskog saveza. A smješteni su u vrijeme kubanske raketne krize, najozbiljnije konfrontacije između SAD-a i SSSR-a iz vremena Hladnog rata. Nikita Hruščov uspio je mimo znanja američkih obavještajaca na Kubu iskrcati 43 tisuće crvenoarmejaca i nuklearne rakete. 

“Hruščov je bio taj koji je popustio. Kennedy je u svom vođenju krize uspio da se ostvari veliki dio rezultata, da se Sovjeti povuku, da ispadne pobjednik, ali nije uspio postići to da Kuba prestane biti komunistička ili pod Castrovom vlašću, i evo nas 50 godina kasnije, Castrovi čak i kad nisu na vlasti zapravo vladaju Kubom”, objašnjava povjesničar Tvrtko Jakovina

50 godina kasnije, u kontekstu sukoba oko izbora ambasadora, od dvojice velikih povijesnih ličnosti predsjednik sebe vidi kao Kennedyja koji je izvukao bolji rezultat za Ameriku. 

“Hruščov nije bio najgori od sovjetskih lidera, ali u konkretnom slučaju kubanske raketne krize, on je bio odgovorniji za to što je svijet došao na minutu od nuklearne kataklizme”, kaže Jakovina. 

Henry Kissinger

Koji dan kasnije, u hladnoratovsko doba vraća nas i premijer. “mene ne zanimaju nikakve prakse naših Kissingera tipa Mesića, Josipovića i sličnih”, rekao je Plenković prije dva dana. 

Henry Kissinger bio je savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost i državni tajnik za vrijeme Nixonove i Fordove administracije. Danas ga se pamti kao jednog od važnijih diplomata 20. stoljeća, neki i kao osobu odgovornu za pokolje u Kambodži i podržavanje autoritarnih režima, no za razliku od bivših hrvatskih predsjednika, nikada biranog.

“I Mesić i Josipović su bili oni koji su dobili većinu glasova svoga naroda i postali šefovi država. U tom smislu, usporedba s Kissingerom zapravo nije do kraja fer. Kissinger bi bio usporediv, iako to sad zvuči “sacreligious”, s hrvatskim ministrom vanjskih poslova, ali bolje da o tome ne govorimo”, objašnjava Jakovina.

Milan Stojadinović

Predsjednik se zato nije libio govoriti. “To je ruganje s ljudima koji su radili taj posao, Plenković je bio jedan mali, običan diplomat. Što je on, hrvatski Milan Stojadinović. Da ga usporedim s Milanom Stojadinovićem”, rekao je jučer Milanović.

Mnogi vjerojatno ne znaju tko je ovo. Predsjednik vlade Kraljevine Jugoslavije u drugoj polovici 30-ih nakon atentata na kralja Aleksandra, za vrijeme 2. svjetskog rata  prognan je iz zemlje, kasnije je u Argentini surađivao s Antom Pavelićem. 

“On se dodvorava krajnjoj desnici. Pa nije on uzalud spomenuo Stojadinovića danas. Razumijete”, odgovorio je ubrzo Plenković. 

Povjesničar među desnim političarima baš i ne razumije. U, kako kaže, besmislenoj pseudopovijesnoj priči zaintrigiralo ga je upravo uvlačenje Milana Stojadinovića, s obzirom da je doktorirao upravo na epohi njegove vladavine. Jednog od, kako kaže, najvještijih i najlucidnijih srpskih političara u 20. stoljeću, predsjednik nema što povezivati s premijerom.

“Da bilo što zna o srpskoj i jugoslavenskoj političkoj povijesti u 20. stoljeću, onda bi shvatio da je on time potpuno neopravdano, po mom dubokom uvjerenju kojeg mogu elaborirati satima, nezasluženo izrekao kompliment gospodinu Andreju Plenkoviću”, kazao je povjesničar i političar Zlatko Hasanbegović

Ali predsjednik je Plenkovića i Stojadinovića povezao i danas. “O, isti stil. Pogledajte malo govore Milana Stojadinovića, u Čačku”, objašnjavao je Milanović, a na pitanje je li sljedeći Nikola Pašić, predsjednik uzvraća: “Ne, Pašić vrhunski političar bio, srpski, ali vrhunski. Ovo su mustre svoje vrste”. 

“Mnoge od ovih usporedbi su inteligentne i njih bi se moglo analizirati. Ono što je pomalo žalosno jest da hrvatskih političara 21. stoljeća s kojima će se neki budući hrvatski političari moći uspoređivati, neće biti”, kaže Jakovina. 

Aleksandar Lukašenko

Ostaje tako analizirati njihove usporedbe. “To je Plenkošenkova zasluga, nered”, rekao je Milanović. 

Pa tako možemo pretpostaviti da je predsjednik mislio na Aleksandra Lukašenka, bjeloruskog diktatora koji hoda s Kalašnjikovom i umjesto mjera protiv korone preporučuje saunu i votku. A možda je Plenkošenko poveznica premijera i prve premijerke Ukrajine, Julije Timošenko. Tko će ga više znati.