HDZ i Domovinski pokret u borbi za Tuđmanovo naslijeđe: Evo na čijoj je strani sin prvog hrvatskog predsjednika

HDZ i Domovinski pokret u borbi za Tuđmanovo naslijeđe: Evo na čijoj je strani sin prvog hrvatskog predsjednika

Za tri mjeseca, 14. svibnja, navršava se 100 godina od rođenja Franje Tuđmana i to je sigurno značajan datum za HDZ, stranku koju je on osnovao.

Premijer Andrej Plenković već je prošle godine u Velikom Trgovišću, prilikom obilježavanja 99. Tuđmanovog rođendana, najavio da će Zajednica utemeljitelja HDZ-a »dr. Franjo Tuđman« organizirati ovim povodom veliki skup u čast prvog hrvatskog predsjednika. Ali istog će se dana održati i konkurentska manifestacija u slavu Franje Tuđmana.

Na tome radi njegov sin Stjepan, koji je neki dan u tu svrhu u svojoj kući formirao Inicijalni krug, kojeg su zasad, osim njega, članovi i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, slikar Antun Mateš i Bosiljko Mišetić, bivši ministar pravosuđa i savjetnik Franje Tuđmana, javlja Novi list.

Inicijalni krug

Kako je na Facebooku u petak objavio Penava, taj Inicijalni krug »poziva sve građane, umjetnike, političare, istomišljenike, simpatizere i poštovatelje tuđmanizma kao vrijednosnog sustava« na »središnje obilježavanje ove velike obljetnice u Zagrebu 14. svibnja, uz veliku svečanu akademiju, prateće izložbe, koncerte i svetu misu«. Uputili su i poziv svima »u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i svijetu«, koji to žele, da u svojim sredinama organiziraju slične priredbe. Stjepan Tuđman ima, dakle, ozbiljnu ambiciju da se ovo obilježavanje 100. godišnjice rođenja njegovog oca nametne kao središnje i pritom zasjeni HDZ-ovo. On je prije dvije godine napustio HDZ, u znak protesta zbog ponovnog izbora Andreja Plenkovića za predsjednika stranke, sklon je Domovinskom pokretu, ali naglašava da to što sada priprema neće imati stranački karakter.

– Premda je Penava u našem Inicijalnom krugu, ne znači da nam je Domovinski pokret pokrovitelj. Penava je iskazao želju da participira u tome, dao nam je podršku i to je sve. Namjera nam je 100. rođendan prvog hrvatskog predsjednika obilježiti na nadstranački način. Uvjeren sam da štovatelja Franje Tuđmana, koji je bio predsjednik svih Hrvata, ima i u HDZ-u i u Mostu, pa i u SDP-u i Možemo! i zato ne želimo da to bude nekakva uskostranačka manifestacija. Glavno djelo Franje Tuđmana je Hrvatska, nije HDZ, koji mu je samo poslužio kao instrument stvaranja samostalne države, rekao nam je Stjepan Tuđman.

Kaže da su mu se od petka javili brojni ljudi koji bi htjeli ući u Inicijalni krug i tako pridonijeti organizaciji proslave 100. rođendana Franje Tuđmana.

– Zvali su me već Andrija Hebrang, Željko Olujić i drugi koji bi se također željeli uključiti. Planiram razgovarati s Ivanom Aralicom, Ivicom Kostovićem i još nekima koji su bili bliski suradnici i prijatelji mog oca, a znam da su i danas njegovi štovatelji, ispričao nam je Stjepan Tuđman.

Riječi kritike

Za današnji HDZ ima samo riječi kritike.

Ivo Sanader je, zajedno sa Stjepanom Mesićem i Ivicom Račanom, proveo detuđmanizaciju na državnoj razini, a Plenković je taj proces završio u HDZ-u. Čim je došao na čelo stranke, Plenković je rekao da će eliminirati iz nje sve desne i nacionaliste, i bio je iskren, u tome je uspio. Danas je HDZ pozicioniran na lijevom centru. Franjo Tuđman je vodio HDZ koji je imao i desno krilo, koje je odigralo važnu ulogu u stvaranju i obrani Hrvatske, ali Plenković je to krilo eutanizirao. Nije Plenković nikakav autentičan tumačitelj i nastavljač Franje Tuđmana, nema on veze s mojim ocem. Neka svatko obilježi 100. godišnjicu njegovog rođenja, nikome se to, naravno, ne može zabraniti. Međutim, licemjerno je da HDZ uopće to organizira. Čine to vjerojatno iz političko-taktičkih razloga, upitno je koliko su oni zaista ponosni na Franju Tuđmana. Tko će im govoriti na tom skupu, Gordan Grlić Radman i Mate Granić? Mi ćemo imati one koji su pouzdano na Tuđmanovoj političkoj liniji, zaključuje Stjepan Tuđman.

Precizan program obilježavanja još se definira, a ideja je i da neki poznati hrvatski glazbenici komponiraju prigodnu pjesmu. U HDZ-u su vrlo osjetljivi kada se netko izvan njihove stranke poziva na Franju Tuđmana. Tako su početkom listopada iz Zajednice utemeljitelja HDZ-a »dr. Franjo Tuđman« oštro odgovorili Penavi, koji je u svom govoru na Saboru DP-a, kada je izabran za predsjednika, poručio bivšim kolegama iz HDZ-a da »ne vode politiku Franje Tuđmana«. »Domovinski pokret nije nasljednik Tuđmanove politike, nego nasljednik onih politika koje su Tuđmana dovodile u pitanje i nisu shvaćali bit državne politike. Hrvatska se od svog postanka nagledala različitih pokreta i stranaka koje su se na nju pozivali, a zapravo su joj svojim promašenim politikama samo štetili«, ističe se u priopćenju Zajednice utemeljitelja HDZ-a koje je prije četiri mjeseca potpisao Plenkovićev savjetnik Mario Kapulica.

Foto: Hina